Koronavírus na Slovensku

0
183

Ľudia šíria paniku, kupujú veľké množstvo potravín, dezinfekčných gélov a dokonca aj rúšok. Nový vírus, ktorý sa v Číne objavil v novembri 2019, zasiahol už takmer celú Európu. Viac ako 220 prípadov bolo potvrdených aj na Slovensku, číslo však stále rastie. Ako by sme sa v takejto situácií mali zachovať?

Koronavírusu, ktorý je tiež označovaný ako COVID-19, denne podľahne niekoľko desiatok, ba až stoviek ľudí. O novom víruse sa ľudia dozvedeli len nedávno, no šíriaca sa panika v ľuďoch vyvolala obrovský strach. Aj napriek dôraznému upozorneniu premiéra Petra Pellegriniho, ktorý jasne upozorňoval ľudí, aby sa čo najmenej zdržiavali mimo domovov a aby za žiadnych okolností nenavštevovali nákupné centrá či miesta s veľkou početnosťou ľudí si obyvatelia miest na Slovensku veľkú hlavu nerobili a naďalej navštevovali miesta, kde sa zdržiava veľké množstvo ľudí. Ľudská neopatrnosť nás týmto tempom môže stáť skutočne veľa. Momentálna situácia je vážna a podľa toho, ako sa ku nej zachovajú ľudia sa budú odvíjať nasledujúce týždne či mesiace.

Lekári, ktorí sa dennodenne starajú o pacientov nakazených týmto vírusom nám dali jasné opatrenia, ktorých by sme sa mali držať: chrániť si dýchacie cesty rúškami,  pravidelne si umývať ruky mydlom pod teplou vodou aspoň minútu, používať dezinfekčný gél, kýchať do vnútornej strany lakťa alebo do servítok, ktoré treba okamžite zahodiť do uzavretej nádoby na odpad, držať si minimálne 1 meter vzdialenosť od ľudí, ktorí prejavujú známky ochorenia, ovocie a zeleninu pred konzumáciou poriadne umývať, vyhýbať sa akýmkoľvek dotykom tváre, pokiaľ máte akékoľvek podozrenie na možný výskyt vírusu vo vašom tele, okamžite kontaktovať linku 112 alebo 155.

Vírus, ktorý sa šíri obrovskou rýchlosťou spôsobil veľký ošiaľ. Takouto panikou nezachvátila ľudí ani vtáčia či prasacia chrípka, ktorá svetom otriasla v roku 1997 a 2009, na ktorú tiež umrelo mnoho ľudí. Koronavírus je momentálne jednou z najviac riešených tém, ako medzi ľuďmi tak aj v médiách.

Opatrenia, ktoré boli nariadené predstaviteľmi našej vlády  či lekármi, by ľudia nemali brať na ľahkú váhu. Podozrenie na toto vírusové ochorenie bolo potvrdené desiatkam  pacientom na Slovensku, no číslo sa stále zvyšuje. Zavedená bola aj povinná štrnásť dňová karanténa pre občanov, ktorí sa vrátili z rôznych dovolenkových oblastí. V prípade jej porušenie im hrozí pokuta vo výške 1659 €. Príznakmi ochorenia  COVID-19 sú  horúčka nad 38 stupňov , kašeľ, sťažené dýchanie, bolesť svalov , bolesť hlavy, únava, malátnosť , ktoré sa môžu stupňovať a skončiť silným zápalom pľúc až smrťou. Na Slovensku aj vo svete nastala situácia, ktorá tu ešte nebola, nesmieme však panikáriť a musíme sa držať všetkých nariadených opatrení. Celý priebeh tohto ochorenia a jeho rozširovania závisí najmä od nás občanov. Netreba podliehať panike. Podľa nášho správania sa budú odvíjať najbližšie týždne, buďme preto zodpovední.

Správu o koronavíruse budeme pravidelne aktualizovať

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here