Vďaka Internetovému archívu môžete teraz získať prístup k 1,4 miliónom kníh zadarmo

0
174

Internetový archív buduje digitálnu knižnicu internetových stránok a iných kultúrnych artefaktov v digitálnej podobe. V archívoch tejto digitálnej knižnice môžeme nájsť približne 20 miliónov kníh a textov a približne 4 a pol milióna audionahrávok. V bežnej situácii je táto knižnica prístupná len študentom a učiteľom z USA, ale v súčasnosti si môže prezerať knižnicu hocikto z celého sveta.

Aktuálna situácia s Covid-19 zasiahla vo veľkom mnohé krajiny, kde museli okamžite prejsť na online výčbu, online stretnutia. Internetový archív sa preto rozhodol vytvoriť takzvanú Národnú núdzovú knižnicu, ktorá je študentom dostupná online a z ktorej môžu čerpať materiály pre svoje štúdium. Túto informáciu viete oficiálne nájsť na Daily Mail.

„Poslaním internetového archívu je poskytovať „Univerzálny prístup ku všetkým vedomostiam“. Sme preto presvedčení, že ide o mimoriadnu situáciu, ktorá si vyžaduje pomoc v takom rozsahu, ako sme schopní poskytnúť. Kvôli koronavírusu sa momentálne znemožnil prístup ku knihám, ktoré ľudia potrebujú. Pozastavenie čakacích zoznamov dá knihy do rúk ľuďom, ktorí ich potrebujú, pričom podporuje núdzové diaľkové vyučovanie, výskumné činnosti, nezávislé štipendium a intelektuálnu stimuláciu, zatiaľ čo univerzity, školy, školiace strediská a knižnice sú zatvorené.“

Toto je oficiálne stanovisko Internetového archívu uvedené v reportáži pre portál Vice.

Národná pohotovostná knižnica bude v prevádzke do 30. júna alebo do konca národnej núdzovej situácie, podľa toho, čo nastane skôr.

Zdroj: Daily Mail, Vice, Internet Archive

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here