Sumár dňa – 20.4.2020

0
299

Včerajší deň bol v znamení čakania na tlačovú konferenciu premiéra Igora Matovičo o uvoľňovaní reštrikčných opatrení. Viac sa dozviete v článku.

COVID-19: Pribudlo 12 pozitívnych pacientov, testy absolvovalo 2458 ľudí

Na Slovensku bolo v nedeľu otestovaných 2458 osôb, z toho 12 testov bolo pozitívnych a 2446 negatívnych. Podľa štatistík NCZI tak máme na Slovensku celkovo 1173 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19.

Celkový počet testov s negatívnym výsledkom je 45 561.Hospitalizovaných je 212 pacientov, u 81 bolo ochorenie COVID-19 potvrdené, u 131 sa čaká na výsledky testov. Na JIS je 8 pacientov, dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii. Pribudlo ďalšie úmrtie pacienta s pozitívnym testom na COVID-19, ide o klienta DSS Spišské Bystré. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus tak stúpol na 13.   

Vyliečených bolo 251 ľudí, z toho bolo 61 hospitalizovaných v nemocniciach a 190 sa vyliečilo v domácej izolácii. Údaje o vyliečených hlásia regionálne úrady verejného zdravotníctva Úradu verejného zdravotníctva SR.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

Prvé prevádzky budú môcť byť otvorené už od stredy

Prvá fáza otvárania prevádzok sa spustí od stredy 22. apríla. Otvoria sa v nej obchody a služby do 300 m2, prevádzky verejného stravovania cez predajné okienko, vonkajšie športoviská za stanovených podmienok, ubytovacie prevádzky na dlhodobé ubytovanie, vonkajšie trhoviská či predaj automobilov. Celý plán otvárania prevádzok má štyri fázy.

Ďalšie fázy otvárania prevádzok by mali v ideálnom prípade nasledovať v intervaloch dvoch týždňov. Začiatok prvej fázy bol stanovený na 22. apríla, ostatné pevný termín nemajú. Vývoj nakazených novým koronavírusom sa bude pravidelne vyhodnocovať stanoveným indikátorom a dôjde buď k prechodu na novú fázu, ponechaniu tej doterajšej alebo návratu k predchádzajúcemu stavu.

Stanoveným indikátorom bude sedemdňový kĺzavý medián denného prírastku pacientov s ochorením COVID-19. Ak hodnota indikátora bude menšia ako 100, budú sa prevádzky otvárať podľa zverejneného harmonogramu. V prípade, ak rozpätie indikátora bude v intervale od 100 do 150, zachová sa otvorenie prevádzok z predchádzajúceho obdobia a nové prevádzky sa neotvoria. Ak zvýšenie indikátora bude nad 150, tak sa zatvoria prevádzky, ktoré boli otvorené v predchádzajúcej fáze.

V prvej fáze otvárania prevádzok sa otvoria obchody a služby do 300 m2, prevádzky verejného stravovania cez predajné okienko, vonkajšie športoviská (bezkontaktný šport, bez šatní, bez obecenstva a bez WC). Otvoriť by sa mali ubytovacie prevádzky (na dlhodobé ubytovanie, bez stravy), ako aj vonkajšie trhoviská (podľa podmienok), či predaj automobilov cez showroomy ale aj autobazáry.

Druhá fáza priniesie otvorenie ubytovacích kapacít (krátkodobé, bez spoločného stravovania, s jedlom na izbu, s WC a kúpeľňou, ale bez iných služieb – napríklad wellness). Otvoriť by sa mali kaderníctva, pedikúry a manikúry (podľa podmienok, napríklad zoznam objednaných zákazníkov), ďalej vonkajšie turistické atrakcie, taxislužby (podľa podmienok), ako aj detské kluby do 10 rokov (podľa podmienok), ako aj bohoslužby a svadby (podľa podmienok).

V tretej fáze by sa podľa premiéra mali otvoriť prevádzky obchodov a služieb s rozlohou do 1000 m2, verejné stravovanie s vonkajšími terasami, ďalej masáže, športové rekondičné rehabilitácie (len suché procedúry), ako aj múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene (podľa podmienok).

V štvrtej fáze sa majú otvoriť kiná, divadlá, kúpaliská a iné hromadné podujatia, ďalej obchodné centrá, školy, škôlky, vnútorné športoviská, športové podujatia, ako aj ubytovanie. Medzi treťou a štvrtou fázou bude nasledovať v ideálnom prípade viac ako dvojtýždňový odstup.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here