Slovenská hudobná legenda Dežo Ursiny v Hlohovci

0
1859

19.6.1990 – Včera pred usnutím rozsiahla myšlienková aktivita: odvíjala sa od dnešnej návštevy Hlohovca. Z knihy: Dežo Ursiny – Zápisník 1990-1992,  rok vydania 2017 

TEBE

Mám skvelú šancu

poskytnúť ti slová,

pár živých viet, ktoré som schopný

s tebou zaspievať.

Mám skvelú šancu

ponúknuť slová pre hudbu,

ktorá ti práve ticho bzučí kdesi v hlave,

alebo kdesi tam, kde vlastne tú

budúcu hudbu v sebe máš.

Tento nádherný text z platne 4/4 hovorí o priateľstve a spolupráci Deža Ursinyho s rodákom z Hlohovca, básnikom Ivanom Štrpkom, ktoré začalo v roku 1978 platňou Pevnina detstva. Texty piesní, ktoré Ivan napísal pre Deža, vyšli v knihe Modrý vrch v roku 1988. Modrý vrch ma očaril.  

Chcela som sa s niekým podeliť o svoj zážitok, predstaviť Hlohovčanom spoluprácu dvoch výnimočných osobností, a tak som vymyslela literárno-hudobný program Slová pre hudbu. 19. júna 1990  prišli obaja do hlohovskej knižnice na premiéru programu. Bol to nezabudnuteľný zážitok pre všetkých, ktorí mali možnosť program v zaplnenej knižnici vidieť, stretnúť sa so Štrpkom a Ursínym, porozprávať sa s nimi a bol to začiatok môjho priateľstva s týmito neobyčajnými mužmi. S Ivanom Štrpkom trvá na diaľku dodnes, s Dežom Ursínym skončilo predčasne 2. mája 1995. Jeho hudba, najmä tá so Štrpkovými slovami, mi však stále ticho bzučí kdesi v hlave, alebo kdesi tam, kde vlastne tú jeho hudbu mám.

ZDROJ FOTO: Kronika Knižnice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here