Hlohovské občianske združenie popularizuje tému ekológie

0
40

OZ Čas pre rodinu vedie rodinné centrum v Hlohovci. Spomínané OZ pracuje s mladými rodinami nezávisle na tom, či práve potomka čakajú, sú čerstvými rodičmi, alebo majú už väčšie deti (primárne do 6 rokov). Členky a členovia sa podieľajú na organizácii a činnosti centra dobrovoľne v rámci svojho voľného času. Uskutočňuje rôzne podujatia a projekty tak, aby tieto aktivity umožnili matkám s malými deťmi vyjsť z izolácie a prácou pre ostatných sa mohli realizovať. Pritom chce združenie pozitívne prispieť ku komunitnému životu a zlepšiť životné prostredie.

V tomto období sa vďaka projektu financovanému cez nadačný program spoločnosti DELL v Nadácii Pontis zameralo znovu aj na ekológiu.

Tento projekt preto dostal názov Ekorodičovstvo. Jeho cieľom je minimalizovať ekologické dopady na našu planétu spojené práve s narodením a výchovou dieťaťa. Zvolená forma chce pomôcť maximálne naplniť potreby novorodenca a rodičov. Každý si predsa želá, aby jeho dieťaťu nič nechýbalo. OZ Čas pre rodinu sa snaží ukázať, ako to urobiť s ohľadom na prírodu. Pretože všetky deti potrebujú k životu najmä čisté životné prostredie, aby mohli žiť zdravo a dlho.

Výroba umelého mlieka škodí planéte

Viete, koľko vody je treba na výrobu jedného balenia umelého mlieka? Pri jeho výrobe sa spotrebuje 4800 litrov pitnej vody. Popritom obsahuje rozličné oleje, aby pokrylo výživové potreby, ktorých výroba má tiež nezanedbateľnú uhlíkovú stopu. No a jedným z nich je palmový olej, ktorého výroba a plantáže priamo ničia zelené pľúca našej planéty. K tomu si môžeme pridať znečistenie spôsobené balením, dopravou a skladovaním. Mohli by ste si myslieť, že už toto je veľa. No ďalej pri jeho zohrievaní ročne spotrebujeme elektrinu, ktorá by nabila 200 000 smartfónov. A keď ho minieme, vytvoríme asi 86 000 ton kovového a 364 000 ton papierového odpadu.

Pritom dojčenie je samo osebe bezodpadové a nie je s ním spojená ani ekonomická záťaž rodiny. Projekt Ekorodičovstvo prináša prednášky o pozitívnom vplyve dojčenia nielen na vývoj dieťaťa, ale aj na životné prostredie či ekonomickú situáciu rodín. 

Jedno dieťa vyprodukuje 2 tony plienkového odpadu

Druhá časť projektu sa zameriava na prednášky o vzťahovej výchove. Pri nej ide o napĺňanie potrieb dieťaťa vzťahmi a nie vecami. Tieto vás okrem iného naučia rozpoznať signály, ktorými vám vaše novorodeniatko naznačuje, že chce vykonať potrebu. Ak sa však necítite na túto úroveň, nezúfajte. Ekorodičovstvo má pripravenú aj inú alternatívu k jednorazovým plienkam. Sú nimi moderné látkové plienky, ktoré vás očaria svojim dizajnom, praktickosťou či odolnosťou. Prednáška s názornou ukážkou ako také ,,látkovky” vyzerajú, vás určite prinúti sa zamyslieť nad plienkovým odpadom.

Najlepší odpad je ten, ktorý nevznikne

O zero waste spôsobe života, vedúceho človeka k zníženiu produkcie odpadu ste už isto počuli. Pretaviť ho do rodiny s malým dieťaťom je však o niečo zložitejšie. Aj táto filozofia má miesto v projekte Ekorodičovstvo. Nejde o to, aby rodičia robili radikálne zmeny, ktoré nemusia vyhovovať všetkým, ale v hľadaní cesty v malých krokoch. Projekt občianskeho združenia chce, aby sa rodičia zamysleli nad bežnými vecami, ich výrobou, životnosťou a vlastne ako veľmi ich v živote potrebujú. Deti z oblečenia rýchlo vyrastú, mnohé hračky po chvíľke prestanú byť zaujímavé. 

Jednou z možností ako obmedziť odpad a zároveň ušetriť, je SWAP. Je to bezhotovostná výmena vecí. Preto sa bude konať SWAP, na ktorom môžete posunúť veci, ktoré už nepotrebujete a zároveň výmenou získať iné, čo vám ďalej poslúžia. Týmto žiadny odpad nevznikne a veci budú zase niekomu dobre slúžiť.

Ak vás trápi bezmocnosť pri sledovaní správ o stave našej planéty, zastavte sa na prednáške či swape v OZ Čas pre rodinu. Možno zistíte, že aj vy môžete byť bojovníkom za lepšiu budúcnosť.

OZ Čas pre rodinu 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here