Odišla významná osobnosť literárneho a pedagogického života v Hlohovci

0
864

PaedDr. Jana Štefánia Kuzmová, PhD.   /29.12.1947 – 25.08.2020/  svojou literárnou tvorbou, interpretačnou virtuozitou a pedagogickou činnosťou dve desaťročia výraznou mierou ovplyvňovala literárny a kultúrny život v Hlohovci.                                                                                              

Narodila sa v Rakovej na Kysuciach, vyštudovala slovenčinu a ruštinu na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Trnave, študovala v Inštitúte ruského jazyka a literatúry Alexandra Sergejeviča Puškina v Moskve. Popri poézii sa venovala učiteľskému povolaniu, od roku 1999 v Základnej umeleckej škole v Hlohovci, kde od roku 1999 žila a tvorila.                                                

Na svoju cestu do sveta slovenskej poézie vykročila v roku 1984 zbierkou básní „V dlaniach úvrati“,  druhá zbierka básní „Kde pramením“ vyšla v roku 1988, obe sú venované jej rodným Kysuciam. V Hlohovci našla zrejme pre svoju umeleckú tvorbu inšpiratívne zázemie, po dlhej prestávke sa v roku 2005 vrátila do slovenskej literatúry zbierkou „Aj tak ťa ľúbim“, v roku 2007 vydala dve zbierky –   „Ja zbieram krásu“ a  „V noci je každá báseň sova“, v roku 2010 jej vyšla zbierka básní pod názvom „Zrkadlá a zazrkadlia“. Odbornou verejnosťou je považovaná za jednu z najlepších súčasných slovenských poetiek.                 

Nezmazateľnú stopu zanechala jej dvadsaťročná pedagogická práca v literárno-dramatickom odbore na Základnej umeleckej škole v Hlohovci. Jej žiaci získali mnohé ocenenia v recitačných súťažiach ako jednotlivci i ako herci v divadielkach, ktorých scenáre im písala na mieru. Jej absolventi sa úspešne uplatnili ako herci, novinári, televízni redaktori a svoju pani učiteľku si vždy vážili a milovali. V roku 2016 zhrnula svoje bohaté pedagogické skúsenosti do publikácie Tvorivé aplikácie etickej výchovy v mimoškolskej činnosti a v roku 2018 vydala knihu veršov pre deti pod názvom Slovohrad.                            

 Vo výpočte Jankiných prínosov do kultúrneho života v Hlohovci nemôže chýbať jej spolupráca s knižnicou pri príprave literárnych podujatí, nemôžu chýbať poetické večery, ktoré som mala tú česť spolu s ňou pripravovať. Mnohí z nás spomínajú na nezabudnuteľné uvedenia jej kníh. Každé z nich sa stalo spoločenskou a kultúrnou udalosťou v Hlohovci.                                                      

Milá Janka, sen svojho života si nečakane dosnívala. Lúčim sa s tebou v mene občianskeho združenia EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC, s ktorým si roky spolupracovala. Lúčim sa s tebou za nás všetkých, ktorí sme boli súčasťou tvojho života, boli tvojimi priateľmi. Bola si neúnavnou učiteľkou, recitátorkou, poetkou, filozofkou. Ale najmä si bola veľkodušná, čistá duša. Mala si ešte veľa plánov, veľa snov. Jedným z nich je tvoja nová zbierka básní V mesačnom oratóriu, ktorá vykročí medzi nás, obdivovateľov tvojej poézie, túto jeseň. A vďaka tvojim knihám, tvojim žiakom, tvojim priateľom ostaneš stále medzi nami. Česť tvojej pamiatke.

Hlohovská rozlúčka s pani Janou Štefániou Kuzmovou sa bude konať 28. augusta o 17.00 hod. v Zámockej záhrade v Hlohovci. 

Pochovaná bude v rodnej Rakovej v sobotu 29. augusta o 13.00.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here