Knižné tipy pre čitateľov Hlohovského žurnálu 5.

0
100

Milí priatelia, knižné tipy Hlohovského žurnálu venujeme poézii hlohovskej poetky Jany Štefánii Kuzmovej, ktorá dňa 25. augusta 2020 nečakane dosnívala sen svojho života.

V našich knižných tipoch sa budeme venovať jej hlohovskej tvorbe. Čistá ranná radosť s kvapkou obavy na konci, toto bola moja prvá myšlienka po prečítaní knihy poézie Aj tak ťa ľúbim. Tá radosť trvá dodnes. Čerpám z nej inšpiráciu vždy, keď sa chcem niekomu prihovoriť poeticky. Pretože Janka v nej hľadá a aj nachádza zmysel života v každej životnej situácii. 

Do básnického triptychu Ja zbieram krásu  vysypala autorka básne – drahokamy priamo zo svojho srdca a zviazala ichdo sonetového venca. Prvá časť nastoľuje tému krásy celého Univerza,  v druhej časti ju nachádzame v siedmich dňoch ľudského života a v tretej časti  toto posolstvo klope na rozum, vôľu a srdcia nás všetkých. V nasledujúcej knihe V NOCI je každá báseň SOVA pridala Janka ku kráse múdrosť. „Toto tu ešte nebolo…“ napísal literárny vedec, profesor Andrej Červeňák. „Beriem do rúk básnickú zbierku Jany Štefánie Kuzmovej a nevychádzam z údivu…  Poetka sa rúti Vesmírom ako po vlastnej záhrade, oddychuje na vankúšikoch mračien ako na vlastných pohovkách,…miluje i nenávidí ako Kristus i Satanáš, preráža čierne diery i Nekonečno, bozkáva i nenávidí koho chce… A spolu s ňou kráča čitateľ, aby sa taktiež stal súčasťou … snov svojho vlastného i všeľudského života.“

Kniha Zrkadlá a zazrkadlia prináša poetický príbeh o večnom boji dobra a zla. Medzi básne vstupuje nový prvok, prozaická časť. Príbeh Anije, ktorá prechádza všetkým, čím prechádza ľudské pokolenie odnepamäti. Láskou i pokušením, utrpením i slávou. 

Na záver načriem do Jankinej tvorby pre deti. Krásna kniha veršov Slovohrad, bohato ilustrovaná kresbami Radoslavy Hrabovskej, dáva deťom možnosť hrať sa so svojimi pocitmi, predstavami, myšlienkami. Vďaka Jankinej poézii môžupoznávať zábavným spôsobom svetrozvíjať svoju reč alebo sa napríklad hrať na vláčik, ako to urobili na uvedení knihy v roku 2018.     

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here