„SuperStar mi zmenila takmer všetko.“ hovorí superstarista David Jakubkovič z Hlohovca.

0
298

David Jakubkovič je skromný 18 ročný mladý pohodový chalan a pochádza z neďalekých Kľačian.  Je študentom odboru cestovný ruch na jednej zo stredných odborných škôl v Nitre. Jeho životu učarovala hudba. V Hlohovci ste ho mohli počuť na Michalskom jarmoku a  aj na rôznych iných kultúrnych akciách.

Stal sa súčasťou jednej z najpopulárnejších speváckych súťaží. V Česko Slovenskej SuperStar 2020 sa dostal až pred brány finálových kôl. Celý čas bol veľkým favoritom a sám Paľo Habera povedal, že jeho hlas je „brutálny“.  Spoznajte bližšie Dávida Jakubkoviča s Hlohovským Žurnálom.

Začnime klasicky. Ako si sa dostal ku gitare?

Otec je už zopár rokov rybárom,  odmalička ma bral do veselej rybárskej partie, kde sa vždy spievalo a hralo na gitarách. Zapáčil sa mi ten nástroj. Inšpiroval ma otec. Ako malý som obdivoval, keď niekto dokázal hrať na gitare. Časom sa mi to zapáčilo až tak, že som potajomky bral otcovi gitaru zo skrine a snažil som sa učiť podľa Youtube videí. Naučil som sa základné 4 akordy a podľa nich som si našiel nejakú jednoduchú pieseň, ktorá sa v tých akordoch hrala. Pamätám si dodnes ten názov. Volala sa „Nad stádem koní“ od  kapely Buty. 

A čo začiatky so spevom?

K spevu som sa dopracoval horko-ťažko. Keďže my chalani prechádzame od určitého veku mutáciou,  nešlo to hladko. Skúšal som si pospevovať, ale stále mi preskakoval hlas. Dokonca si pamätám, že keď som si na moment myslel, že mi už hlas nepreskočí, šiel som sa so spevom pochváliť našim. Vtedy mi skočil tak, že sme sa na tom všetci začali smiať.  

Neskôr sa to zlepšovalo a naučil som sa ten hlas ustáliť tak, aby sa mi to nedialo a vedel som si v pohode zaspievať. Neskôr som zistil, že sa tomu chcem v živote venovať. 

Našiel som si pedagóga, ktorý  mi pomohol s hlasovými rozcvičkami a tréningami, aby sa mi hlas ustálil. Prihlásil som sa do Základnej umeleckej školy v Hlohovci a študoval som štyri roky. Snažil som sa, aby som si odtiaľ vzal čo najviac skúseností. Časom prišla aj vlastná tvorba.

Vravíš, že píšeš a skladáš aj vlastné piesne. Ako vyzerá tvoj tvorivý proces?

Vravím tomu „Golden Day“ (zlatý deň). Je to deň, keď proste cítim, že teraz potrebujem pero a papier a ide to zo mňa hneď. Za 10 minút mám hotovú skladbu. Zvyšný čas venujem nápadom, čo do nej môžem pridať, prípadne ako ju upraviť. Ten pocit sa nedá opísať.  Cítim, keď viem, že teraz napíšem song. 

Ak by som si mal  sadnúť za stôl a skúšať niečo napísať bez toho pocitu, tak nič nenapíšem. Pokúšal som sa o to už miliónkrát, sadnúť si tak za stôl a napísať nejaký song. Nešlo to. Niekedy sám sebe nerozumiem.

Pred viac ako rokom ti vyšiel singel „S tebou“ aj s klipom. Si autorom textu aj hudby. Kto všetko sa podieľal na produkcii piesne? 

Na nahrávaní skladby sa podieľali chalani zo štúdia „La Vita E Sound“, dnes už novootvorené a premenované štúdio s názvom: „Rovnako Rozdielni“. Je to skôr projekt ako samotné štúdio. Sú to šikovní chalani. Dodnes som s nimi v kontakte. Nahrávame a spolu aj vymýšľame nové plány do budúcnosti. 

Musím podotknúť, že vďaka nepatrí len im, ale je v tom ukrytý ešte jeden šikovný gitarista Marek Petrus. Ten mi nahral mega „naložené“ sólo a spravil živé bicie. 

Kde vznikal klip a odkiaľ sú herci?

Robil mi ho jeden chalan Jakub, ku ktorému som sa dostal čírou náhodou, lebo mi ho odporučil jeden kamarát. Jakub urobil celý scenár a premýšľali sme nad rôznymi scénkami. Herci boli jeho sestra a jeho kamarát, nechodili spolu a bolo mega vtipné, keď si šli dať na konci pusu (haha). S hercami som si to užil, sú to úžasní ľudia. Nasmiali sme sa dosť. Samozrejme, nesmiem zabudnúť ani na dopravu. Keďže v tej dobe som ešte auto nemal, dopravu zaistil jeden z tých lepších kamarátov Andrej. 

Celú produkciu aj mňa vozil z miesta na miesto hore-dole, kam sme si povedali. Klip vznikal v Šali, v Maduniciach, v Hlohovci na Šianci a pod Šiancom

Čo ťa viedlo k tomu prihlásiť sa do súťaže Česko Slovenskej SuperStar? 

Chcel som to hlavne skúsiť, poprípade sa posunúť vpred. Chcel som zažiť ten adrenalín, ktorý diváci za obrazovkami nevidia a nevnímajú tak, ako tí, ktorí sú reálne tam a všetko to točia. Úprimne, naozaj som si nemyslel, že postúpim. 

Úvodné kastingy sa konali dva víkendy. V ten deň, keď som mal vystupovať ja, veľa ľudí nepostúpilo.

 Pýtal som sa sám seba, čo tu vlastne, do kelu, robím? Načo som prišiel? No nič, zaspievam si a idem späť domov. Keď som prišiel na rad, produkcia odo mňa nechcela počúvať piesne, ktoré som bol naučený. Vraj zaspávali. Chceli niečo veselé. Spýtali sa ma, či neviem zaspievať pieseň „Hej Sokoly“. Vravím, že to skúsim. Po speve sa všetci na mňa iba pozreli a povedali: „Vidíme sa v Prahe“. S úsmevom som odišiel a neveril vlastným ušiam.

Aké si mal pocity na reálnom kastingu pred hlavnou porotou ? 

Na kastingu pred porotou to boli neopísateľné pocity. Všetko to bolo tak reálne… To, že medzi nami chodili známe tváre… Všetko bolo „WOW“. Keď som stál pred porotou prvý raz, mal som veľký stres. No keď som začal spievať, stres zmizol. A už neprišiel. Stres prichádzal iba v napínavých situáciách a v ďalších kolách. Z poroty viac nie. Sú to super ľudia. Priateľskí.

Prečo si si pre porotu vybral práve pieseň od Adama Ďuricu „Zatancuj si so mnou“?

Adama Ďuricu mám dosť rád, rád si vypočujem každú jeho novú skladbu. Pieseň „Zatancuj si so mnou“ pre mňa bola Top 1. Mega sa mi páčila a bola chytľavá. Naučil som sa ju a najviac mi sedela na hlas. Vedel som tam ukázať všetky svoje tóny, výšky a hlavne farbu hlasu.

S Adamom sa poznáš osobnejšie. Čo tak skúsiť urobiť duet?  Nepremýšľali ste o tom? 

Ja som o tom veľakrát premýšľal. Neviem, či aj on. No, ak by som ho mal pozvať ja do duetu, musel by som spraviť takú skladbu, do ktorej by šiel s radosťou. Premýšľam nad tým už dlho, ale neodvážil som sa mu ešte o tom povedať. Kým sám neviem, čo by to bolo za skladbu, ešte to nechám tak.

Ktoré momenty boli pre teba v súťaži najťažšie? A čo bol pre teba naopak najkrajší a najsilnejší zážitok?

Najťažšie momenty boli v jednotlivých kolách. Najťažšie bolo sústredenie sa na pieseň a nevšímať si fakt, že som v Česko Slovenskej súťaži. Najsilnejší zážitok bol celý môj pobyt v Česku a prežívanie všetkých tých chvíľ.

Kto ti najviac z bývalých speváckych kolegov prirástol k srdcu? Si s ním stále v kontakte?

S tými, čo som si rozumel najviac, často nekomunikujem. Naopak s ľuďmi, s ktorými som až tak v kontakte nebol, s tými sme si na konci padli do oka. Najviac s Andy Loužeckou. Šikovná, dobrá a super baba. Okrem toho talentovaná. Volávali sme si ešte po SuperStar a robili sme spoločné streamy. Stále sme v kontakte a som tomu rád.

Čo sa zmenilo po súťaži v Tvojom živote? 

Nie tak veľa ako víťazke SuperStar. Ale takmer všetko. Ľudia si ma začali viacej všímať. 

V mnohých mestách ma začali spoznávať a potešili ma správami na Instagrame. Písali mi každý deň a stoja pri mne doteraz. Najviac som vďačný za svojich fanúšikov. Vážim si ich a snažím sa pre nich robiť ďalšiu tvorbu.

Aké sú tvoje najbližšie hudobné plány? Kedy sa môžu fanúšikovia tešiť na nejakú novú skladbu?

Mám na stole jednu už hotovú aj nahratú skladbu. Mal sa na ňu točiť videoklip ale bohužiaľ, nestihlo sa to.  Deň pred natáčaním začal lockdown a nemohlo sa nič a nikam. Po lockdowne nastalo už škaredé počasie a zlé podmienky na natáčanie pozitívneho klipu, slnko už takmer nesvieti iba prší a je zamračené. O zime ani nevravím. Takže aktuálne s nepríjemným pocitom každý deň vyčkávam na dobré počasie a snažím sa to vydať už čo najrýchlejšie.

Dávid, ďakujem Ti, že si si našiel čas na rozhovor pre náš Hlohovský žurnál. Aký máš na koniec odkaz pre Hlohovčanov?

Ďakujem aj ja za pozvanie, vážim si to. Vážení Hlohovčania, robte, čo vás baví a nebojte sa skúšať nové veci. A ak nejakú vec myslíte vážne, nesmiete sa vzdať. Nech sa Vám darí plniť vaše sny!

Dávidovu tvorbu môžete sledovať na: Youtube: David Jakubkovič Official

Facebooku: David Jakubkovič – Officiálna stránka

Instagrame: david_jakubkovic_official

Autor: Lívia Doležalová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here