Fašiangové maškrty

0
0

Fašiangy – čas typický veselou a nespútanou zábavou, ale aj dobrého jedla. Zvyky  a tradície nám priblížila PhDr. Viera Holicová, ktorá v článku o fašiangoch  hovorí, že „kto sa na fašangy dosýta nenajedol, hladoval po celý rok.“ Ponúkam Vám niekoľko receptov, ktoré uvádza v kuchárskej knihe „Z kuchyne starého Fraštáku“ pani JUDr. Evka Urminská a zaznamenala ich presne tak, ako ich mali vo svojich starých písankách zachytené výborné fraštacké gazdinky. Ale uvediem aj recepty, ktoré v čase fašiangov robím ja.

Fánky

Fánky od tety Anuly

Teta Anula bola mamina najstaršia sestra, bývala v Šulekove „Na žabacém rádku“, dnešná ulica Ľudmily Podjavorinskej. Volala sa Anna Dekanová a poznali ju všetci Šulekovčania,  bola veľmi zhovorčivá a kto prechádzal cez „žabací rádek“ a stretol ju pred domom, určite s ňou stratil kus reči. Na mieste jej domu, oproti ktorému je predajňa Dom a záhrada má dnes postavený nový dom jej vnuk. Recept na jej fánky som našla v starej kuchárskej písanke mojej mamy Kataríny Pavlovičovej, rodenej Hlavnovej a uvádzam ho tiež tak, ako ho mala zapísaný.

Viac

Fánky od tety Anuly

½ vanilky, 3 vajcia, polohrubej múky toľko, aby sa cesto dalo zmiesiť, trochu rumu. Zmiesiť do hrubého šulca, krájať ho ako keď sa robia lokše. Každý kúsok rozvaľkať, prerezať, posypať cukrom.

Fánky  (recept od Anky Káčerovej, rodenej Vaskej)

5 PL kopcom hladkej múky, 3 PL kopcom polohrubej múky, 3 žĺtky, 2-3 PL rumu, 1 šľahačková smotana, na špic noža sódy bikarbóny. 

Všetko spolu zamiesiť, vyvaľkať natenko a ostrôžkou porozkrajovať na obdĺžniky so zárezmi a vyprážať. Hotové pocukriť.

Pivové fánky

Tento recept som získala od MVDr. Marianky Pestúnovej, je trochu netradičný, ale podľa neho robím fánky najčastejšie a vždy najmenej z dvoch dávok.

  1. Cesto: 100  g hladkej múky, 100 g masla
  2. Cesto: 350 g hladkej múky, soľ, 2 žĺtka, vínový pohár piva, 1 dcl kyslého mlieka, alebo smotany

Cestá zamiesime. Naspodok dáme cesto č. 2, naň položíme cesto č. 1 a rozvaľkáme. Prekladáme ako lístkové cesto. Tento postup opakujeme ešte 2 x. Nakoniec rozvaľkané cesto, radielkom rozdelíme na štvorce, ktoré v strede narežeme a vysmážame v oleji alebo masti. Ešte teplé pocukrujeme.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, na 2 bielky cca 3 lyžice kryštálového cukru a na záver pridať 2 lyžice džemu. Fánky podávame s penou. 

Šišky

Fašiangy bez šišiek sú ako sliepky bez kohúta a receptov na šišky je toľko ako kohútov. Evka Urminská v kuchárskej knižke ponúka dva recepty na šišky. 

Fašiangové šišky

V 3 dlc vlažného mlieka rozmiešaj 6 dkg cukru a 2 dkg droždia. Po +ť minútach vlej na teplom mieste vzídený kvások, do 35 dkg preosiatej a zohriatej polohrubej múky pridaj 12,5 dkg roztopeného masla, štipku soli, 2 PL vínovice alebo rumu, 2 žĺtky a postrúhanú citrónovú kôru. Cesto vypracuj v mise a 1 hodinu ho nechaj kysnúť. Premies ho, cesto daj na dosku, rozvaľkaj na 1 cm hrúbku a vykrajuj formičkou alebo pohárom šišky. V strede urob dierku a vyprážaj v horúcej masti alebo oleji a to tou stranou, ktorou odpočívali na doske. Zlatožlté šišky vyberaj deravou lyžicou na sito, odkvapkané ich naplň lekvárom, potom ich prelož na misu a posyp práškovým a vanilkovým cukrom.

Šišky

(recept od Evky Hrubej, rodenej Beránkovej)

50 dkg hladkej múky špeciál preosej, pridaj 3 žĺtka, 5 dkg práškového cukru, citrónovú kôru a kvások z 2,5 dcl vlažného mlieka, 2,5 dkg kvasníc a KL kryštálového cukru. Zmiesiť všetko spolu a pomaly prilievaj asi 1 dcl rumu. Vypracuj nie moc husté cesto a nechaj 1 hodinu vykysnúť. Potom cesto vyvaľkaj na pomúčenej doske na hrúbku 2-3 cm, vykrajuj pohárikom šišky, v strede ich dvoma prstami zober tak, e sa ti prsty spoja a obrátené vlož do horúceho oleja s masťou a vyprážaj 3 min. pod pokrievkou z jednej strany a potom šišku obráť a dovysmážaj druhú stranu. Na vrch šišky daj ľubovoľný džem. Výborný je domáci marhuľový a pocukruj. 

Huspenina

Pre obdobie fašiangov je typickým jedlom aj huspenina. Priznám sa, že hoci varím rada, toto jedlo som varila tento rok po prvýkrát. Každá gazdinka pripravuje huspeninu trochu inak, niektoré  dávajú  údené mäso, niektoré  nie.  Ja som varila svoju tohtoročnú prvú huspeninu len z neúdeného mäsa, koží, paprčiek v obrovskom hrnci 5 hodín, lebo je veľmi dôležité, aby sa mäso dobre uvarilo a aby huspenina dobre stuhla. Po uvarení som ešte ochutnala tento silný vývar, či je dosť slaný, zobrala zahorúca „vrchnú masť“, aby bol vývar číry, rozdelila mäso do tanierov, pridala na kolieska pokrájanú mrkvu a varené vajíčko a zalievala vývarom. 

Ale ponúkam Vám recept z ďalšieho vydania receptov z Hlohovca, pani Evka Urminská  ho vydala pod názvom  „Neznáme chute a vône hlohoveckej kuchyne“. V tomto vydaní uvádza recepty hlohovčanov, ktorí sa do nášho mesta prisťahovali z rôznych kútov Slovenska. Recept na huspeninu je  z Valaskej Belej, odkiaľ pani Urminská pochádza. 

Domáca huspenina

Potrebujeme: 1 svieže zadné kolienko, 1 údené kolienko, 4 svieže paprčky, koreňovú zeleninu 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, veľkú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, čierne korenie, nové korenie, 1 PL soli. 

Postup: Dobre vyumývané kolienka a paprčky dáme do studenej vody vo väčšom hrnci, pridáme bobkové listy, korenie, soľ a pomaly varíme min. 2,5 hodiny. Potom pridáme zeleninu, cesnak, cibuľu a ešte varíme asi dobrú hodinu. Mäso vyberieme, očistíme od kožiek, nakrájame na malé kúsky, vývar zlejeme a dáme ho ochladiť. Na povrchu sa usadí masť, ktorú odoberieme aby bola huspenina čistá, číra. Vývar trochu zohrejeme, nakrájané mäso poukladáme buď do hlbokých tanierov alebo na pekáč a zalejeme vývarom. Pre ozdobu môžeme vložiť kúsky mrkvy nakrájanej na kolieska a dáme na chladné miesto stuhnúť. Možno použiť aj kože, ktoré zomelieme spolu s kúskom mäsa, okoreníme a pridáme asi 1 dcl huspeninového vývaru, premiešame, vylejeme do formy a necháme stuhnúť. Krájame úhľadné kúsky a podávame s pokrájanou cibuľkou, octom, mletým čiernym korením a k tomu chlieb.

V čase fašiangov ľudia  šiškami a fánkami obdarovávali  aj svojich susedov. Tak sa inšpirujte, pripravte niektorú z týchto dobrôt, ingrediencie v receptoch  vynásobte dvomi a zaneste aj svojim priateľom a známym. V týchto náročných dňoch ich určite potešíte.

PhDr. Helena Kolníková  

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu