S Katkou a Matejom Petrovičovcami. Nie len o ich obchodíku, ale aj o láske!

0
1800

Mladý manželský pár sa rozhodol v Hlohovci pozdvihnúť úroveň ekologického myslenia a preniesol ju do praxe. Ako? Od leta 2019 vlastnia bezobalový obchod, v ktorom šetria prírodu. Môžete v ňom nájsť všelijaké „sladkostičky a slanostičky“, strukoviny, cestoviny, čapovanú drogériu, telovú kozmetiku a tovar pre ekologickú domácnosť ako napríklad obaly z včelieho vosku.

Prečo ste sa rozhodli vytvoriť bezobalový obchod?

Katka: Raz pri nakupovaní zeleniny som sa stretla s jednou podobne zmýšľajúcou mamičkou Kamilou. Inak, vedie veľmi inšpiratívnu stránku na Facebooku – „EKO život v Hlohovci“. Poznali sme sa len z videnia, ale keďže sme obe používali látkové vrecká, tak sme sa dali do reči a rozoberali, čo ešte pri nakupovaní, prípadne v domácnosti robíme ekologickejšie. Tak sme prišli na to, že nám tu taký „bezobaláč“ celkom chýba. Obe sme žartovali, nech ho otvorí tá druhá. Po rozhovoroch s manželom sme dospeli k záveru, že by sme do toho išli. Prišlo viacero „znamení“ v podobe super priestorov, darovaného nábytku z jednej očnej optiky (menili za nový a ten starý sme po úpravách využili) a hlavne nás podporili a veľmi pomohli aj rodičia. 

Máte dvoch maličkých synov. Ako vyzerá váš deň? 

Matej: Keďže ja pracujem full time, tak chodím domov okolo 16:00 a vtedy mi začína druhá „šichta“ a preberám starostlivosť o deti. A aby toho nebolo málo, tak v našom malom byte máme ešte aj psa. 

Katka: Okrem obchodu sa venujem aj cvičeniu, v tejto dobe síce len online, ale aj tak si musím vyhradiť čas na 4 hodiny týždenne pre našich klientov. Skĺbiť všetko dohromady si vyžaduje plánovanie. Vždy sa snažím, aby sme v nedeľu večer vedeli, kto kedy ide do práce, vezie staršieho do škôlky, kedy cvičím, kedy potrebujem byť v obchode. Nie je to veru jednoduché, ale zase ani také zložité – to preto, že babky keď môžu, tak pomôžu. Bez nich by to bolo dosť „o hubu“.

Ktorý produkt máte najradšej z vlastného obchodíku? 

Katka: Ja mám asi najradšej naše tuhé mydlá, lebo majú mega dizajn, krásne vône a prírodné zloženie. Čo sa týka dobrôt, tak mám skôr obdobia, kedy sa neviem dojesť niečoho.

Matej: Lyofilizované jahody v mliečnej čokoláde. Mňam, daj sem! Zo zdravších vecí je to sušené ovocie, top sú pre mňa marhule a brusnice. K marhuliam si rád zamiešam kešu.

Pôsobíte ako harmonický pár. Ako ste sa spoznali?

Matej: Zapískala na mňa na jednej nemenovanej hlohoveckej diskotéke na poschodí.

Katka: Vážne tak pôsobíme? (smiech)

Láska hory prenáša. Čo je podľa Vás najdôležitejšie pre manželstvo 21.storočia?

Katka: Mňa veľmi teší, že keď na to príde a večer už je čas, tak ho trávime spolu. Niekedy pozeráme seriály, niekedy sa aj hodiny rozprávame… proste trávime spoločne čas. Keby som mala vybrať to „najdôležitejšie“, tak je to komunikácia. Aj tak neviem vydržať tichú domácnosť, takže po hodine (kedy si to ani nikto nevšimne) už debatujeme.

Matej: Najdôležitejšie je neriešiť banality, nepodstatné maličkosti, ktoré v konečnom dôsledku nemajú váhu.. Obaja partneri by mali myslieť na dôležitosť práce na sebe.

Oslavujete sviatok svätého Valentína? 

Katka: 14. február sa mi nespája s Valentínom. No v tento deň sme prvýkrát prespali v našom spoločnom byte. Takže je to skôr akési výročie spoločného bývania, a to už za oslavu stojí. Keby tou oslavou bola spoločná večera s dobrým jedlom pri sviečkach, tak je to pre mňa romantika, ktorú nám rada v tento deň doprajem.

Matej: Veľmi tento sviatok neobľubujem, ale postupom času stráveného v manželskom zväzku začínam uvažovať nad vytvorením vlastného zvyku, ktorý ale bude skôr o vzájomných citoch ako o darčekoch.

Na záver Vás poprosím o veľmi jednoduchú ekologickú radu do domácnosti pre začiatočníkov.

Katka: Nekupuj, čo nepotrebuješ. Základ je skúsiť si poradiť s tým, čo máš.

Matej: Začnite zľahka, napríklad znova použiteľnými vreckami, vlastnými dózičkami, vratnými fľašami. Postupne sami začnete vedome vnímať, čo okolo seba môžete zmeniť.  

*Lyofilizované ovocie je sušené do chrumkava mrazom, zachováva si svoju chuť, farbu aj väčšinu živín. (pozn. redaktora)

Za rozhovor ďakuje Lada Ďuricová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here