Magické STROMY S TROMI alebo aká je sila umenia

0
807

Príroda a stromy obzvlášť prinášajú do môjho života slobodu, pokoj, radosť. Utiekam sa k nim vždy, keď si s niečím neviem poradiť, keď ťažko hľadám smer svojej cesty. A grófovi Erdődymu blahorečím po každý raz, keď vstúpim do Zámockej záhrady, ktorú dal vybudovať, a ponorím sa do kráľovstva majestátnych platanov. Láska k stromom v mojom vnútri zabudovala neviditeľný senzor, ktorým neomylne identifikujem ľudí, ktorí majú podobné pocity, podobné priateľstvo k prírode, ktorá tu bola dávno pred nami a bude tu dlho po nás. Pred niekoľkými mesiacmi k nim pribudla umelecká rodina Loviškovcov.  A všetko pozitívne, čo som cítila v ich prítomnosti od začiatku, mi potvrdila spoločná výstava Marcely, Viliama a Ley Loviškovcov STROMY S TROMI, ktorá bola otvorená 30. júla v Zámockej galérii v Hlohovci.

“Výstavy Loviškovcov majú vždy inotaje a tajomstvá, ktoré sa odkrývajú len postupne a pre viacerých zostanú natrvalo zahalené rúškom nespoznaného. Senzitívnejší diváci však rýchlo nájdu cesty do ich vnútra, lebo nič neskrývajú. Len chcú, aby sa diváci skúsili pozrieť aj pod povrch ich sochárskych objektov, obrazov, fotografií, ba aj inštalácie šiestich spadnutých stromov ako ľudských tiel.“ PhDr. Ľudovít Petránsky, kurátor výstavy.

Pozrite si súčasť výstavy Performance “Exitus” so série “Damnatio memoriae” v podaní Viliama Lovišku.

Šesť spadnutých stromov dominuje vo vstupnej miestnosti výstavy a sú príbehom, ktorý si musí návštevník „prečítať“ a až potom sa posunúť ďalej. Ku kaplnkám a stélam akademickej sochárky Marcely Loviškovej, ktoré boli pre mňa neobyčajným putovaním po minulosti, po tradíciách, duchovných zážitkoch. Celkom prirodzene som potom vstúpila do „lesa“ fotografií MgA. Ley Loviškovej aby som sa stala  “Sama sebe lesom”. A na záver som si nechala priam filozofické “Kamenné príbehy” akademického sochára Viliama Lovišku. Moje oči zaznamenali aj neobyčajné obrazy, frotáže, sochy, ale moja duša bola taká naplnená silou umenia, ukrytou v každom kúsku  vystavených umeleckých diel, že som sa rozhodla, čo najskôr sa na výstavu vrátiť a zažiť všetko ešte raz.

Výstava STROMY S TROMI je otvorená  v Zámockej galérii v Hlohovci do 26. septembra 2021.

foto zdroj: HŽ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here