Hlohovec vo videoklipe mladých slovenských hudobníkov

0
818

Adam Halás a Miloš Biháry sú dve osobnosti súčasnej a isto i budúcej profesionálnej hudobnej scény na Slovensku a v zahraničí. Dovolíme si tvrdiť, že sú pokladom nielen nášho regiónu, odkiaľ pochádzajú. Hrdý by na nich mal byť každý Slovák, ktorý je milovníkom kvalitnej a poctivej hudby.

Adam Halás, rodák z Hlohovca, je profesionálny huslista. Hrá odmalička a základy získal práve na Základnej umeleckej škole v Hlohovci, kde nahral vo svojich deviatich rokoch prvé CD so skupinou Music no limit. Má vyštudované konzervatórium v Topoľčanoch a nestratí sa v žiadnom hudobnom žánri. Momentálne sa okrem koncertovania úspešne venuje aj pedagogickej činnosti na ZUŠ Exnárovej v Bratislave.

Miloš Biháry je klavírny virtuóz z Trnavy. Ako študent hral so Symfonickým orchestrom Konzervatória v Bratislave v Slovenskej filharmónii. Počuť ste ho mohli aj na Akadémii umení v Banskej Bystrici, na pražskom konzervatóriu, na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, či na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz. Pred dvoma rokmi sa predstavil v Teatro Filodrammatici v Miláne v rámci spoločného projektu hudobníkov z krajín Vyšehradskej štvorky a na pozvanie Petra Dvorského sólovo vystúpil i v Slovenskom inštitúte v Ríme. Okrem vážnej hudby je aj milovník jazzu a gypsy hudby. Naposledy zažiaril v spoločnom videoklipe so slovenskou speváčkou Vanessou Šarköziovou.

zdroj: Youtube

V polovici októbra prišli títo dvaja mladí muzikanti so spoločnou novinkou. Natočili videoklip na skladbu „Februári szerelem“, ktorú zložil maďarský huslista Jároka Sándor. „S Milošom sme sa stretli už na konzervatóriu. Prvý raz sme spolu hrali pred dvoma rokmi. Kvôli pandémií sme však mali len pár spoločných koncertov. Momentálne sa zase rozbiehame. A napadlo nás, že by bolo skvelé natočiť aj spoločný videoklip“, vysvetľuje huslista z Hlohovca Adam Halás.

Videoklip stvárňuje príbeh lásky, o ktorom hovorí aj samotná skladba. Účinkujú v ňom hudobníci, ktorí sa v záberoch striedajú so zamilovaným párom. „Príbeh je prelínanie medzi nami hudobníkmi a zamilovaným párom, ktorý stvárnili herci Veronika Lackovičová a Michal Choma. Snažili sme sa docieliť  láskyplnú a zároveň „neotrepanú“ atmosféru, čo bolo zrejme na celej produkcii najnáročnejšie“, dodáva huslista.

zdroj: Youtube

Obaja hudobníci sú silno spätí s mestom Hlohovec. V Hlohovci mali títo muzikanti často možnosť predviesť svoj talent a lokácie, ktoré sa objavujú v klipe, sú pre nich inšpiráciou. Vo videu vidíme Zámockú záhradu, ale i priestory hlohovských reštaurácií.

Skladba nesie názov Februárová láska, paradoxom však je, že celé nakrúcanie prebiehalo v auguste. „Povedali sme si, prečo nie? Náš zamilovaný pár sa predsa mohol spoznať už vo februári. A farebné letné zábery sú nakoniec veľkým prínosom videoklipu“, hovorí Adam Halás.

Páni, na čo z vašej spoločnej tvorby sa môžu Hlohovčania tešiť najbližšie?

„Najbližšie by sme mali hrať 6.11. spolu s bubeníkom Marekom Rašmanom  v Banskej Bystrici a 14.11. v Malinove. A plánujeme aj ďalšie koncerty a nahrávania. Náš hudobný  záber je široký. Hráme jazz, ľudovú hudbu, world music, ale aj klasiku. Snažíme sa  tieto žánre prepájať a tým vytvoriť niečo zaujímavé, aby sa divák nadchol a z koncertu odchádzal nadšený. Všetky podrobnejšie informácie nájdete na Facebook stránke Adam Halás. Dúfame, že sa Vám bude skladba v našom prevedení páčiť a srdečne ďakujeme za rozhovor“, s úsmevom uzatvárajú rozhovor hudobníci.

Zdroj: A. Halás, M. Biháry, Youtube, hc.sk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here