Staré Nové roky v Hlohovci

0
90

Veľa miest na Slovensku sa rozhodlo z dôvodu výnimočnej situácie hromadné silvestrovské ohňostroje na námestiach zrušiť. V Hlohovci tieto novoročné podujatia nebývajú zvykom ani mimo pandémie. Avšak, vedeli ste, že voľakedy na Silvestra Hlohovčania búrlivo „trsali“ na námestí sv. Michala takmer až do rána? Na tieto časy spomína vtedajší moderátor silvestrovských veselíc a bývalý programový pracovník Mestského kultúrneho centra (MKC) v Hlohovci, Ľudovít Moder.

Prvý Silvester na Námestí sv. Michala sa odohral v roku 1999. Organizoval ho Mestský Klub mládeže AXA (AXA). „Vedúci AXA pán Kratochvíl zabezpečil v spolupráci s mestom malé pódium, ozvučenie, uzavretie námestia a ohňostroj.“ spomína moderátor. 

Pre nadšencov novoročných osláv hral DJ a zabávalo sa na rôznych tanečných a pohybových súťažiach. Priestor pri farskom kostole bol plný. „Príchod nového roka odrátali všetci spoločne. Nový rok privítal primátor mesta, po jeho príhovore sa spustil ohňostroj na námestí. Ľudia strieľali petardy, vítali nový rok a spoločne sa zabávali do  02.00 až 03.00 hodiny ráno,“ približuje Ľudovít. Novoročný príhovor primátora odznieval z bezpečnostných dôvodov z balkóna mestskej knižnice.

Táto tradícia sa však udržala iba štyri roky. A to práve z dôvodu bezpečnosti. Nečudo. Ustrážiť také veľké množstvo ľudí tak, aby sa pri búrlivých oslavách nikomu nič nestalo, bolo naozaj náročné. 

Vzhľadom na to, že organizátorov /pracovníkov MKC/ bolo príliš málo, dohodli sme sa s vedením mesta toto veľmi obľúbené podujatie z bezpečnostných dôvodov nakoniec neorganizovať .“ nostalgicky dodáva Ľudovít.

Na otázku, či by si bývalý moderátor silvestrovských osláv na námestí vedel niečo podobné zasa predstaviť, odpovedá takto: „Podobne, ako sa na námestí organizuje privítanie Mikuláša, si viem predstaviť aj organizovanie  silvestrovských osláv. Pri lepšom zabezpečení organizátorov, účinkujúcich a návštevníkov, s prestrešeným a vyhriatym pódiom, ohradeným pred občanmi a s väčším zapojením bezpečnostných zložiek. Vzhľadom na to, že v Hlohovci už skoro nikto neorganizuje silvestrovský ples, by v nepandemickom roku silvestrovské oslavy a privítanie Nového roka na námestí mali obrovský úspech.“            

A čo vy? Privítali by ste na Silvestra v Hlohovci zasa niečo podobné?

Autor: Lívia Doležalová

Foto: Ilustračné

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here