10.máj je svetovým dňom pohybu. Fyzioterapeutka Lucia Ďurišová nám poradila, čo robiť pri sedavom zamestnaní.

0
693

Aristoteles vyslovil, že „život je pohyb“ už naozaj veľmi dávno (322 p.n.l.). Súčasne sme pripútaní k „officom“. A nie len na 8-hodinový pracovný čas. Pohybu je neprirodzene menej. Aj keď sa zdá, že sedavé zamestnanie je bezpečnejšie z pohľadu úrazov, návštevu lekára si ním môžeme privolať tiež.

Od roku 2003 sa slávi Svetový deň pohybu. Vyhlásila ho WHO (Svetová zdravotnícka organizácia). Poukazuje na sedavý spôsob života. Nedostatok pohybu. Z toho vyplývajú rôzne zdravotné ťažkosti. Cieľom tohto dňa je osveta o zdravom životnom štýle a zvýšení primeraného pohybu.

Fyzioterapeutka Lucia Ďurišová upozorňuje, že sedavý spôsob života je civilizačnou chorobou: Dlhé hodiny za stolom so sebou nesú riziká vzniku nie len fyzických, ale aj psychických chorôb ako sú úzkosť alebo depresia Nedostatok pohybu častokrát vedie k nadváhe, obezite a s ňou spojenými problémami kardiovaskulárneho systému, ako je vysoký tlak.“

Aj typický zvyk preloženia si nohy cez nohu nie je nevinný. Vedie k útlaku ciev, vzniku kŕčových žíl (varixov) a k dobre známej zlatej žile, vysvetľuje fyzioterapeuta a upozorňuje na ďalšie problémy sedavého zamestnania: „V poslednom čase u čoraz mladších ľudí bolesť krížov vyžarujúca do rôznych oblastí nôh, čo môže naznačovať problém v medzistavcovej platničke, ktorý môže byť od toho najľahšieho stupňa, ktorý sa dá riešiť kompenzačným cvičením až po ten najťažší stupeň, riešený operačne. Takou špecialitou, ktorú môžeme pozorovať u ľudí pracujúcich pri počítači, je aj karpálny tunel, ktorý vie taktiež nepríjemne potrápiť a obmedziť človeka v jeho denných aktivitách.

Ako predísť zdravotným problémom sedavého zamestnania:

„Vstávat a cvičit“? Áno, aj. Ale skúste to tak, aby vás to bavilo. Aj prechádzka má blahodarný vplyv na zdravie. Fyzioterapeutka Lucia nám poradila tieto konkrétne rady, ako sa rozhýbať v kancelárii:

1. Zaradiť zmeny polôh počas sedenia;

2. Striedanie sedu so státím;

3. Vymeňte stoličku za fitloptu (aspoň na chvíľu, ak je to možné a priestor to dovoľuje);

4. Cvičenie s chodidlami počas sedenia, občasné vystretie chrbta a rúk;

5. Využívanie ortopedických stoličiek a nastaviteľných stolov.

Ako dobre vieme, posledný bod nie je pravidlom, ale skôr raritou v rámci šetrenia nákladov vo firmách, preto aj lacnejšia alternatíva-malá prechádzka po miestnosti v pravidelných intervaloch, môže byť osožná. „Dôležité je tiež osvojiť si správne sedenie, pri ktorom sú rovnomerne zaťažované všetky časti našej pohybovej sústavy“, dodáva fyzioterapeutka Lucia.

Na otázky odpovedala Mgr. Lucia Ďurišová, fyzioterapeutka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here