EX LIBRIS HLOHOVEC – priateľstvo na krídlach fantázie

0
2250
Noemi Misej zo Slovinska- ukážka súťažnej práce 18. ročníka EX LIBRIS na tému „Máme krídla, letíme“, zdroj: https://www.facebook.com/groups/268609821137891

Deti z celej Európy, vo veku od 6 do 15 rokov, sa zapájajú do medzinárodnej výtvarnej súťaže EX LIBRIS HLOHOVEC. Hoci súťaž vznikla v Hlohovci, stala sa medzinárodnou. Téma v poradí 18. ročníka súťaže znie „Máme krídla, letíme“.  Exlibrisy sú umelecky stvárnené knižné značky. Zakladateľka tejto súťaže – pani Helena Pekarovičová nám o vzniku a existencii tejto nevšednej súťaže porozprávala.

Ako sa zrodila súťaž Exlibris?

Na jar v roku 1996 som sa stretla v hlohovskej knižnici s pánom Viktorom Chrenkom a pani Evou Úradníkovou, aby sme vymysleli novú aktivitu na podporu čítania pre deti základných škôl v Hlohovci. Vymysleli sme súťaž EX LIBRIS HLOHOVEC, ktorej prvý ročník sa konal v roku 1997.Každý ročník sa vyhlasuje 1. septembra. Uzávierka súťaže je 28. februára v nasledujúcom roku.  Hlavným cieľom tohto projektu je povzbudiť deti k tvorivému tráveniu voľného času.

Kedy dostala prívlastok „medzinárodná“?

Už v prvom ročníku sa súťaž rozrástla na medzinárodnú udalosť.  Vďaka priateľom z členských knižníc UNESCO Network of Associated Libraries. Pomáhajú nám rozširovať kultúru mieru a priateľstva, spájať ľudí z rôznych národov s rôznymi kultúrnymi a spoločenskými tradíciami.

Súťaž podporujú významné slovenské a zahraničné inštitúcie: ústredie UNESCO v Paríži, Slovenská komisia pre UNESCO, Medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA, Literárne informačné centrum, vydavateľstvo SOFA, Združenie výtvarných umelcov moravsko-slovenského pomedzia, Spolek sběratelú a přátel ex libris a mnohé ďalšie.

Kino Úsmev 17. ročník súťaže, rok 2019- Vzácni hostia na vyhlásení výsledkov. Veľvyslanec ČR pán Tomáš Tuhý, zástupca Srbského veľvyslanectva Dragan Stojović.

Neuveriteľných 24 130 detí z 29 krajín troch kontinentov sa doposiaľ zapojilo do súťaže. Ako ste to dosiahli?

Úspech tejto krásnej tvorivej súťaže má základy v priateľstve. Od prvého ročníka bola úspešná vďaka priateľom v knižniciach naprieč celým Slovenskom a Európou, ktorí ju propagovali medzi školami vo svojom okolí.

„Milá Helena, zaujímalo by ma, či vyhlásite Ex libris Hlohovec. Ak áno, pošlite nám podmienky, prosím vás. Dúfam, že ste v poriadku, želám veľa zdravia.“  Napísal s obavami o existenciu 18. ročníka v čase covidu, pedagóg z Maďarska, pán András. Čo sa stalo?

Priznám sa, že zvláštny rok 2020, kedy sme v našom občianskom združení Ex libris ad personam Hlohovec rušili a posúvali podujatia jedno za druhým, nás vykoľajil tak, že sme 1. septembra zabudli vyhlásiť 18. ročník.  Poďakovala som pánovi Andrásovi za záujem a povzbudenie a s malým oneskorením sme súťaž vyhlásili.

Vtedy sme ešte nevedeli, ako veľmi pandémia zasiahne do našich životov. Uzávierku súťaže sme predĺžili do 30. apríla 2021. A hoci je všetko inak ako v predchádzajúcich ročníkoch, sme vďační za podporu a záujem o našu súťaž a najmä sme radi, že výtvarné práce detí postupne nachádzajú cestu do Hlohovca a súťaž nemusíme rušiť.

Ocenené deti z Maďarska s pánom učiteľom Andrásom.

Urobili ste aj ďalšie zmeny v podmienkach súťaže?

Aj napriek tomu, že EX LIBRIS HLOHOVEC je náročná súťaž s presne určenými pravidlami, tak sme ich trochu prispôsobili kvôli covidu. Pre základné umelecké školy sme povolili posielať návrhy knižných značiek, nemusia byť vytlačené, pretože tlačiarne ostali zatvorené v školách. Z toho istého dôvodu nám v kategórii počítačová grafika môžu súťažiaci posielať svoje práce mailom.

Veková kategória zostala pevná?

Nie celkom. Milo nás prekvapili deti z Hlohovca, ktoré  nemajú ani 6 rokov a s podporou svojich mamičiek nakreslili krásne obrázky do súťaže. Ozvali sa nám aj učitelia zo stredných škôl, že by sa radi so svojimi prvákmi zúčastnili našej súťaže, hoci už majú 16 rokov. Tak sme si povedali, že budeme tento rok veľmi benevolentní. Necháme deti postupne a opatrne vystierať svoje krídla fantázie a tvorivosti a akokoľvek to dopadne, budeme sa z toho tešiť.

Sú tieto detské súťažné umelecké diela dostupné aj pre verejnosť?

Áno. Rozhodli sme sa, že výber z týchto prekrásnych umeleckých diel detí zverejníme vo virtuálnom priestore – na našej facebookovej stránke Ex libris Ad Personam Hlohovec  www.facebook.com/elaphlohovec. Kto by mal záujem, môže sa stále do konca apríla 2021 ešte do súťaže zapojiť.

Pandémia sa dotkla celého sveta. Dôkazom toho, že súťaž Exlibris spája, sú aj tieto správy od priateľov zo zahraničia o covidovej situácii:

Júlia z Bieloruska: „Sme v poriadku, u nás oficiálne nie je vyhlásená karanténa, ale samozrejme snažíme sa chrániť a dúfame v lepšie časy. Želáme vám, vašej rodine a všetkým obyvateľom Hlohovca zdravie a odvahu prekonať ťažkosti.“

Renata zo Slovinska: „Dúfam, že sa máte dobre a ste všetci zdraví. Naša škola je zatiaľ otvorená a dúfam, že to tak aj zostane. To je pre deti a učiteľov veľmi dôležité. Dúfam, že sa opäť stretneme.“

Daniela zo Srbska:Ďakujem zo srdca za to, čo robíte. Už som so zúfalstvom pozerala na práce, ktoré čakajú nedokončené, do apríla to stihneme.“

György zo Srbska: „Máme tiež veľký problém v súvislosti s pandémiou. Školy fungujú online. Pracujem aj s menším počtom študentov. Už som dostal dve vakcíny a dúfam, že sa vírusu vyhnem. Ale práce som už poslal.

Nurten z Turecka: „Dúfam, že ste všetci v poriadku. Ďakujem, že ste predĺžili  uzávierku. Práce študentov už budú hotové. Pošlem ich čo najskôr.“

Jana zo Želiezoviec: „Veľmi nás potešilo, že ste predĺžili termín na odovzdanie prác. U nás boli obe školy v karanténe, tak by sme to do konca marca ani nestihli. Prajeme všetko dobré, hlavne veľa zdravia a bezpečné prežitie tohto obdobia.

András z Maďarska: „Nám našťastie zavreli školy až teraz, takže som sa mohol s deťmi pripraviť na súťaž. Posielam práce, verím, že sa vám budú páčiť. U nás máme čoraz viac ľudí zaočkovaných, aj ja som už zaočkovaný. Som si istý, že do leta budeme môcť bezpečne cestovať a stretnúť sa na jeseň v Hlohovci.“

Pre viac informácií kliknite na odkaz: www.facebook.com/elaphlohovec

Webová stránka Ex Libris Ad Personam Hlohovec http://exlibris.elap-hlohovec.sk/

Helena Pekarovičová s predsedom poroty akademickým maliarom Karolom Felixom, 2019
Refektár múzea – otvorenie výstavy – Helena Pekarovičová a Jozef Urminský, 2019
Kino Úsmev – Radosť ocenených dievčat z Poľska, 17. ročník súťaže, téma „Vráťme sa do rozprávky“, rok 2019
Pani Helena Pekarovičová

Za rozhovor ďakuje Lada Ďuricová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here