Pozor na hackerov na Facebooku! Účet ukradli aj známej fotoslužbe.

0
986

So zlodejmi facebookových účtov sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Najnovšie má s touto nepríjemnou situáciou skúsenosť aj fotografka Saskia Maršalová, majiteľka fotoslužby v Hlohovci. „Išli sme sa prihlásiť na oficiálnu stránku našej fotoslužby, ktorú máme vytvorenú na Facebooku. Zrazu naše prístupové heslo nefungovalo a na sociálnu sieť sa nedalo prihlásiť. Vyzeralo to, ako by bol náš účet neexistujúci.“

S. Maršalová (v strede) s kolegyňami, facebook.com

Majiteľka fotoslužby sa snažila pomocou Facebooku ďalej dopátrať k tomu, ako by tento účet so 4000 fanúškmi získala späť a stránku tak znova obnovila: „Sledovala som aj rôzne diskusné fóra o tom, ako vyriešiť situáciu, keď vám niekto napadne účet. Cesta späť však už na 99,9% nie je.“

Fotografka teda musela založiť novú stránku svojej fotoslužby, na ktorú sa snaží znova pozývať svojich fanúšikov. Nakoľko jej firma je medzi Hlohovčanmi známa, denne jej pribudlo približne 500 fanúšikov, čo sa však menej populárnym stránkam podariť nemusí.

Ľubomír Škorec, IT špecialista z Hlohovca vysvetľuje dôvody prečo sa zlodej mohol rozhodnúť účet „hacknúť“: „Väčšinou ide o konkurenciu, ktorá sa snaží získať množstvo fanúšikov z kradnutého účtu. Tento účet potom bude používať na vlastné reklamné účely a zámery.“

Majiteľka fotoslužby sa už poučila a ako väčšiu ochranu tentokrát použila službu Facebooku, ktorá ponúka možnosť zvýšenej ochrany. IT-čkár Ľubomír Škorec má pre nás však pár tipov, ako šancu odcudzenia účtov zredukovať na úplné minimum.

pixabay.com
  1. Do každého systému používajte iné heslo! Majte teda jedinečné heslo pri prihlasovaní do vašej e-mailovej adresy, facebookového účtu a aj pri všetkých  nových registráciách.
  • Používajte silné heslo! Neodporúča sa používať krstné mená a dátumy narodenia. Takéto heslá dokážu zlodeji zistiť aj jednoduchým spôsobom „pokus-omyl“. Využite netradičné a náhodné znaky ako napríklad: @, . , ?, malé a veľké písmená, čísla, či rôzne slabiky, ktorých význam poznáte len vy.
  • Svoje prihlasovacie údaje nikamnikomu nezverejňovať!
  • Ak sa prihlasujete cez iné zariadenie na cudzom počítači, používajte súkromné okno prehliadača. Inak sa môže stať, že v cudzom počítači ostanú vaše prihlasovacie údaje a následne môže byť táto nepozornosť zneužitá.
  • Použite dvojstupňovú ochranu! Takáto ochrana napríklad bežne funguje pri platbe cez internet. Do SMS vám väčšinou príde overovací kód, ktorý vidíte len vy a následne ho zadáte do systému. Niečo podobné sa používa aj pri prihlasovaní na Facebook, či na Gmail. Existujú rôzne aplikácie, ktoré vám budú každých 30 sekúnd generovať heslo, ktoré treba zadať pri prihlásení. Jedna z takýchto aplikácii je napríklad: „Duo mobile“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here