Obdobie kliešťov vrcholí aj v Hlohovci

0
544

S jarou a letom prichádzajú aj výlety do prírody, odkiaľ si neraz prinesieme aj neželaného parazita. V FB skupine Fraštačani pribudol príspevok od Hlohovčanky, ktorá našla v labkách svojho psíka po prechádzke v prírode v okolí Hlohovca takéto množstvo kliešťov.

kliešte nájdené v labkách psíka, zdroj: FB Fraštačani

Najmenší jedinci dosahovali veľkosť zrnka piesku. Psík bol vraj proti kliešťom veterinárne ošetrený a súčasťou výbavy majiteľky psa bol aj repelent. Oslovili sme teda zoológa z Hlohovca Mgr. Branislava Vargu, ktorý nám o výskyte kliešťov na našom území povedal viac.

Nemožno hovoriť o premnožení

Každý živý organizmus, či už rastliny, živočíchy, huby alebo mikróby, sa vždy rozmnoží do takej miery, ako veľmi sú vhodné podmienky pre jeho život v danej lokalite. Kedysi bol Hlohovec a okolie zalesnené oveľa viac ako dnes a podľa zoológa Branislava Vargu tu bol ich výskyt v minulosti zrejme oveľa častejší.

Kliešte si „lebedia“, keď je mokro

Hlohovec sa nachádza v oblasti s nízkou nadmorskou výškou s teplými klimatickými podmienkami, ktoré sú pre kliešte veľmi prirodzené prostredie. Aktívne sú od skorej jari až do októbra. Zoológ tvrdí, že tieto parazity potrebujú pre svoj životný komfort aj zvýšenú vlhkosť prostredia. Tohtoročný apríl a máj bol na dážď naozaj hojný. Tento fakt sa teda mohol podpísať na vyššom počte narodených kliešťov na našom území.

Pozor, kam šliapete!

Kliešte sa často držia na okrajoch listnatých lesov a na trávnatých, krovinatých miestach. Ideálne podmienky pre život im môže poskytnúť okolie Váhu, ktoré je zarastené bujnou vegetáciou. Pozor si dávajte aj v parkoch a záhradách. Na týchto miestach by kvôli bezpečnosti spravidla mali byť nízke trávniky a orezané spodné konáre stromov. Pán Varga tiež podotýka, že larvy kliešťov sú citlivé na vysychanie a presvetlené záhrady s nízkym trávnatým porastom im teda nevyhovujú. 

„Útočia“ už nymfy ( predštádium dospelého jedinca)

Samček kliešťa môže dorásť do 3 mm. Práve „najedená“ samička však môže dosiahnuť veľkosť až 1,5 cm! Dospelé kliešte sú parazity, ktoré pre svoj vývin potrebujú krv cicavcov alebo vtákov a ich hostiteľom je samozrejme aj človek. Na hostiteľa striehnu dospelé kliešte aj ich nymfy.

zdroj: pixabay.com

Použite pinzetu.

Zoológ Branislav Varga zo svojej vlastnej skúseností hovorí: „Osvedčilo sa mi potierať prichyteného kliešťa krúživými pohybmi namočeným a namydleným vatovým tampónom.“. Všeobecná lekárka z Hlohovca Mudr. Helena Koborová dodáva, že z lekárskeho hľadiska sa odporúča kliešťa opatrne uchopiť pinzetou a pomaly vykývať zo strany-na stranu. Dôležité je vytiahnuť roztoča do 24 hodín po jeho prisatí a miesto prisatia potom sledovať. Ak by bolo miesto vpichu biele a okolo neho by sa zväčšoval červený kruh, vyhľadajte odbornú pomoc lekára.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here