Maturity 2020

0
77

Posledný ročník na strednej škole je pre každého študenta „prelomový“. Okrem toho, že tu zažijú svoj prvý veľký deň v podobe stužkovej, čaká ich aj tzv. skúška dospelosti – maturita. Aká bola však maturita tento rok kvôli koronavírusu a opatreniam?

Maturita formalita. S týmto slovným spojením sa určite stretol už každý študent na strednej škole. Preberanie posledných látok na hodinách, maturitných otázok a v neposlednom rade akademický týždeň, počas ktorého sa študenti majú možnosť pripraviť na maturitu. Rok 2020 však priniesol nečakané zvraty, v dôsledku ktorých sa spôsob tohtoročných maturít neustále menil, až sa nakoniec úplne zrušili.

Písomné, ústne a u niektorých aj obhajoba maturitnej práce. O toto boli tohtoročný maturanti ukrátení. Pre niektorých našťastie, pre iných bohužiaľ. Ako sa na celú situáciu pozerajú maturanti nám prezradili pomocou krátkeho dotazníka, na ktorý nám odpovedali nielen študenti z Hlohovca ale aj z Trnavy, Ružomberku, Žiliny či Bytče.

Hoci sa maturity zrušili, spýtali sme sa študentov, či by boli radšej, keby sa maturity normálne konali. Väčšina študentov, ktorí nám cez dotazník odpovedali, sa zo zrušených maturít tešili. Dostali sme však rôzne odpovede.

„Radšej asi nie, aj keď som sa zo začiatku na maturitu tešil, keďže mi sestra hovorila, že je to taký slávnostný akt ukončenia stredoškolského vzdelania,“ Andrej K.

„Bol by som radšej, keby sa maturity normálne konali lebo by som si mohol svoje vedomosti obhájiť pred komisiou,“ Lukáš G.

„Áno. Maturitná skúška by tak mala väčšiu váhu,“ Marek.

K úspešnej maturitnej skúške tiež patrí aj slávnostné odovzdávanie vysvedčení. Ako však tento rok prebiehalo odovzdávanie kvôli opatreniam? Na niektorých školách išlo o neformálne odovzdanie, kde boli študenti a pedagógovia chránení rúškami, mali medzi sebou rozostupy a vysvedčenia odovzdávali všetkým študentom spoločne v jednej miestnosti alebo do miestnosti na to vyhradenej vstupoval každý študent sám. Naopak, na iných školách išlo o slávnostné odovzdávanie v rámci triedy s prihliadaním na opatrenia.

Tohtoročné maturity si bude pamätať každý a nielen študenti. Ako rok, kedy maturanti dostali maturitu „zadarmo“. Je však niečo, čoho sa do budúcna boja v súvislosti s ich maturitou?

„Toho, že sa nebudem vedieť pripraviť na skúšku na vysokej škole,“ Tamara Š.

„Nástupu na vysokú školu a priemeru známok,“ Lívia B.

„Nie, keďže už teraz mám prácu, ktorá ma baví a kde mám nastúpiť, či by som zmaturovala alebo nie,“ Dominika.

„Nie nebojím. Myslím, že ma budú brať normálne a navyše pokračujem ďalej na vysokú školu,“ Andrea.

Hoci sa tohtoročné maturity konali individuálne iba na niektorých školách a pre študentov, ktorí si ju vyžiadali, veríme, že si každý z maturantov nájde tu správnu cestu a želáme im veľa úspechov v živote.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here