Pozvánka na Literárne potulky Hlohovcom 4

0
1148

Ak vystúpate 152 výškových metrov, tak sa možno trochu zapotíte. Ale ak sa pri tejto námahe pohybujete v prírode, odmenou bude pekný výhľad. A presne túto sumu energie treba vyprodukovať, aby ste sa dostavili v sobotu 19. septembra o 9.00 na vyhliadku Šianec nad Hlohovcom, kde sa začína štvrtý ročník Literárnych potuliek Hlohovcom. Hádam Vás nevystraším, ak napíšem, že nás bude čakať približne 6 km v teréne, ktoré si postupne a pozvoľne rozdelíme do šiestich zastávok na približne hodinové etapy. Dobrou správou je to, že od štartu už bude väčšina trasy mierne klesajúca, prípadne rovinatá. Čo nás všetko čaká:

9.00 Vyhliadka Šianec – zapozeráme sa do diaľok a azda zachytíme ozvenu velikána, ktorý sa tak nečakane zapísal do skrytých dejín nášho mesta.
10.00 Kaplnka Nanebovzatia Panny Márie na hlohovskom zámku – spomenieme si na známeho františkána, ktorý si brúsil ešte ako chlapec miništrantské kolienka v kaplnke na zámku.
10.50 Pamätník Jána Hollého na Podzámskej ulici – spoločne s najvýznamnejším bernolákovským básnikom vyjadríme rešpekt pred hrozbou z vážskych povodní.
11.40 Hrobka Erdődyovcov na cintoríne – na nevšednej návšteve u samozvaného kráľa sa dozvieme, ako sa túžba po bohémskej slobode spriatelila s povinnosťami šľachtickej krvi.
12.30 Kino Úsmev – s dobrou poéziou úzko súvisí aj dobrá hudba – dokladom toho bude pripomienka na zlatých slávikov, ktorí nielen spievali, ale pred vyše pol storočím Hlohovcu venovali pekné básne.
13.30 Kvadrum františkánskeho kláštora – obujeme si tulácke topánky českého mladíka, anarchistu a spisovateľa, aby sme sa spoločne mohli zabaviť na humorných kresbách neduhov spoločnosti.
14.00 Park pred františkánskym kláštorom – záverečný piknik

Bez určenia poradia a dôležitosti iba v krátkosti vymenujeme osobnosti, ktorých diela odznejú na tomto ročníku: Jaroslav Hašek, František Dionýz Tomašovič, Vojtech Mihálik, Eduard Krečmar, Ivo Rožek, Jozef Tido Gašpar, Ján Hollý, Jára da Cimrman. Všetci sa  svojou tvorbou tak či onak dotýkajú Hlohovca a, áno, všimli ste si správne, tento rok máme zastúpenú silnú českú skupinu autorov. Niet sa čo diviť,  naše mesto bolo populárne pre cestovateľov aj návštevníkov.  

Tento ročník potuliek je tradičný v tom, že sa vyberieme na zaujímavé miesta Hlohovca a tam odznejú nové texty, ktoré sa k nim viažu tematicky, spracovaním udalosti či pôsobením autora. Na konci nášho putovania nás však čaká jedna novinka. Do literárneho života uvedieme publikáciu Literárne potulky Hlohovcom (2017 – 2020). Nájdete v nej všetko podstatné, čo sa za 4 roky na podujatí odohralo a čítalo. Kniha, ktorej vydanie podporil Fond na podporu umenia, obsahuje rozsiahlu štúdiu o literárnom živote Hlohovca od stredoveku až po súčasnosť a v čítankovej časti uvádza všetky texty, ktoré na podujatí odzneli. Veríme, že publikácia osloví nielen záujemcov o kultúru a históriu, ale najmä pedagógov, ktorí ho môžu využívať počas vyučovania pri regionálnych témach. 

Nezostáva už nič iné, iba si poznačiť do kalendára dátum a presný čas podujatia. Prajme si pekné počasie, všetko ostatné si vieme zabezpečiť sami. Dobrá nálada a chuť spoznávať naše mesto očami spisovateľov je už samozrejmosťou. Nezabudnite si turistickú obuv, niečo na posilnenie (veľa z toho zabezpečíme aj my) a pre aktuálnu situáciu si pribaľte aj rúška. Všetci ste srdečne pozvaní a tešíme sa na vás.

Organizačný tím podujatia 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here