Ingrid Tittelová – A lockdown pokračuje! Ako zostať v dobrej kondícii v tomto náročnom období?

0
1512

Poznáte to. Väčšinu dňa trávime zatvorení v našich domovoch a občas otvárame chladničku viac, ako by bolo treba. Na rady, ako z lockdownu „vyťažiť čo najviac“ pre svoje zdravie, sme sa opýtali výživovej poradkyne a trénerky Fiera Hlohovec Ing. Ingrid Tittelovej. 

Čo jesť a čomu sa máme radšej vyhnúť, keď väčšinu času trávime iba doma?

Pri „pandemickom“ (ako ho nazýva môj manžel) nákupe je dobré mať zoznam a do domácnosti dokupovať len to, čo chýba. Základné potraviny. Vyhýbať sa hlúpostiam, aby nás doma nelákali. Zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné obilniny by mali byť základom, z ktorého je vždy čo uvariť a spolu s mliečnymi výrobkami a mäsom už uvaríte pre všetkých členov rodiny zdravé a plnohodnotné jedlo. Na množstvo potom netreba až tak pozerať. Pri strategickom nákupe navyše šetríme nie len naše zdravie ale aj peňaženky a našu planétu, keďže plytvanie potravinami je ešte stále našou slabosťou. Ísť na nákup potravín v období pandémie a doniesť domov 5 balíkov čipsov, krémeše a kofolu je určite nevhodné a život ohrozujúce v každom smere. 

Nezabúdajme, že tu nieje len pandémia koronavírusu, ale stále aj diabetes, kardiovaskulárne, onkologické a mnohé iné ochorenia, ktoré číhajú už na stále nižšie ročníky a príčinou je práve nevhodná životospráva. 

Vitamíny D, zinok a céčko sú  pomocníkmi v boji s koronavírusom, ale posilňujú našu imunitu aj pred inými neduhmi

U každého sa  imunita začína tvoriť pri narodení. Už počas prirodzeného pôrodu sa naše črevá začínajú osídľovať baktériami, ktoré sa stávajú našimi priateľmi v živote, plnom patogénov. Tu začína budovanie imunity. Najpodstatnejšie je teda obdobie detského veku, v akom prostredí vyrastáme, s akými mikroorganizmami sme v styku, aby sme naše baktérie posilnili a taktiež čím ich kŕmime…

Imunita je v črevách

Základ našej imunity je v črevách. Naše baktérie majú veľmi rady, na rozdiel od niektorých ľudí, zeleninu, celozrnné výrobky, ovocie a nielen sem tam, denne. V dospelom veku budovať imunitu už nejde. Vtedy jej môžeme len pomôcť, napríklad aj spomínanými vitamínmi. Najlepšie v prirodzenej forme, ak to nejde inak, tak doplnkami.

Čítajme etikety, pýtajme sa farmaceutov v lekárni!

Výživové doplnky môžu byť aj „ochudobňovačom“ našej peňaženky, ak si nedáme poradiť od odborníkov. Ani rôzne imunoaktívne látky ako kolostrum či hliva ustricová nemusia byť vhodné pre ľudí, ktorí majú autoimunitné ochorenia. Preto je vždy vhodné poradiť sa pred kúpou s lekárom alebo lekárnikom, inak si môžeme spôsobiť problémy. 

Vieme imunitu posilniť aj cvičením?

K prirodzeným posilňovačom imunity samozrejme patrí aj šport.  Rôzne štúdie poukazujú na pozitívny vplyv športu na imunitný systém v každom veku. Šport posilňuje nielen telo ale aj ducha. Človek je odolnejší, lepšie znáša aj negatívne situácie, šport nás pomáha udržať v kondícii nielen fyzickej ale aj psychickej! A to je veľmi významný fakt, keďže stres je zase naopak veľkým nepriateľom imunity. 

Aké konkrétne cviky by si odporučila na doma?

V tomto období je asi najpodstatnejšie robiť cvičenie štýlom, ktorý nás povzbudí aj  poteší, spríjemní čas a práve preto začali vznikať vo veľkom online cvičenia. Počas nich aj ľudia ktorí potrebujú tréning v skupine, nebaví ich to samých, zažijú troška spoločenského styku, nemajú pocit, že sú v tom sami, majú možnosť cvičiť so svojimi trénermi, prípadne vyskúšať iných. 

Aj ja som začala precvičovať spoločne s ďalšími kolegyňami z Fiera Hlohovec online cvičenia. A veľmi nás to chytilo. Hoci ja napríklad patrím k vlkom samotárom a nerobí mi problém denne cvičiť aj doma osamote. Snažíme sa ľudom každú hodinu spríjemniť, navodiť tú správnu atmosféru a myslím, že aj odozva je veľmi dobrá. 

Je pravda, že cvičenie dokáže robiť divy aj s našou psychikou? 

Samozrejme a toto viem z prvej ruky, nepotrebujem na to ani štúdie, ktoré to potvrdzujú. V živote každého človeka môže nastať situácia, kedy nevie ako ďalej, do cesty mu prišiel nejaký problém, zlá situácia. Nechcem to zľahčovať radou, že pohyb to vyrieši, ale výrazne pomôže. 

Ak sa už do cvičenia pustíte, zistíte, že šport má pre psychiku, zvládanie stresu nepredstaviteľné benefity. Začať v tomto období je určite náročnejšie,  nemáte možnosť ísť do fitka, získať podporu ľudí, skupiny, trénera. A práve tu vám môžu pomôcť spomínané online cvičenia. Pre mnohých môžu byť dokonca plusom, stráca sa pocit trémy, hanby, čo veľmi často býva  jedným z dôvodov, kvôli ktorým sa ľudia boja, hanbia začať cvičiť. Stáva sa mi veľmi často, že na hodinu príde vystresovaný človek, nervózny z celého dňa, plná hlava rôznych problémov a odchádza spotený, s úsmevom na tvári a ešte aj poďakuje so slovami že presne toto potreboval. A to je najviac. Hovorím to ako človek, pre ktorého je cvičenie nenahraditeľné antidepresívum.

Čo znamená vyplaviť si endorfíny? Dokáže to každý človek? Ako to urobiť v domácom prostredí?

Endorfíny sú opoidné peptidy, hormóny s podobným účinkom ako morfín, takže áno, schopnosť vyplavovať ich má každý. Ich vyplavovanie podnecuje šport, počúvanie hudby, spontánny smiech, čokoláda, príjemná prechádzka, alebo dokonca konzumácia čili papričky. Vylučujú sa do tela pri aktivitách, ktoré sú nám príjemné, robia nám radosť. A aj keď endorfínynepatria k návykovým látkam, pri športe si na ten úžasný pocit z nich ľahko zvykneš. 

Tvoja dobrá rada na záver

Moja rada…je vlastne takou túžbou. Aby ľudia možno práve vďaka tejto situácií konečne pochopili, aké je dôležité starať sa o svoje zdravie. 

Zrazu všetci pýtajú v lekárňach vitamíny D, C, Zinok… Je fajn že sme si konečne uvedomili že vitamíny reálne zasahujú do procesov v tele. Ale je dôležité pochopiť, že základom je to, čo do tela dávame a ako s ním zaobchádzame. Vyvážená plnohodnotná strava, pohyb a čas na psychohygienu sú veľmi lacnou a dostupnou prevenciou množstva ochorení. To nie je prázdna veta. To je vedecký fakt. Hýbme sa, starajme sa o seba, o to, čo dávame do svojho tela, čím kŕmime naše malé výrobne imunity, čo si nosíme v črevách…, veďme k tomu svoje deti. Prevencia je v našich rukách. 

Korona nie je jediný vírus, ale ukázal nám, akí sme zraniteľní. Tak z toho spravme výhodu do budúcnosti. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here