VESELÉ KAMENE robia radosť na celom Slovensku!

0
2565

„Vďaka Veselým kameňom zistilo veľa ľudí, že robiť radosť sebe aj ostatným je príjemné a nákazlivé. Radi preto privítame všetkých, ktorí v tejto dobe hľadajú priestor na sebarealizáciu.“

Lenka Šarkőzyová, projekt VESELÉ KAMENE

Už niekoľko rokov putujú maľované kamene po svete. Väčšina štátov má zriadené na sociálnych sieťach skupiny, ktoré dokumentujú ich cestu. Aby ten, kto kamienok namaľoval videl, komu ním urobil radosť a zistil, kam až viedla cesta jeho umeleckého dielka na kameni. Opýtali sme sa na slovenskú verziu tejto inšpiratívnej hry. Odpovedá pani učiteľka Lenka Šarközyová, ktorá projekt iniciovala v našich zemepisných šírkach.

Ako vznikli „VESELÉ KAMENE“?

Keď som sa vďaka mojej sestre dozvedela o tejto aktivite v Anglicku, začala som pátrať, či existuje táto hra aj na Slovensku. Skupina tohto druhu tu neexistovala, preto som sa rozhodla, že s deťmi z bratislavskej Materskej školy Damborkovo, v ktorej učím, spustíme tento úžasný projekt. A tak v apríli 2018 vznikla na Facebooku skupina Veselé kamene.

Aké je hlavné posolstvo tejto hry?

Prvé, čo sme touto aktivitou v škôlke sledovali, bolo naučiť deti, že je prirodzené dávať a nič za to nečakať. Odmenou pre nich je to, že vedia, že kohosi svojím kamienkom potešia. Naše maľované kamene majú za úlohu potešiť. Nás teší ich maľovanie aj roznášanie a náhodným okoloidúcim prináša radosť, že niečo také našli. V tej súvislosti mi napadá príbeh osamelých dôchodkýň, ktoré vďaka Veselým kameňom našli spoločnú aktivitu a necítia sa tak osamelo.

Pre koho je hra určená?

Maľovanie kamienkov je vhodné pre všetkých. Deťom rozvíja nielen grafomotorické zručnosti, ale aj zmysel pre cit a jemnosť, súlad farieb, vytrvalosť, predstavivosť a mnoho iného. 

Je pre nás dôležité, že rozvíja v nich aj prosociálne cítenie, radosť z vlastnej tvorby a nezištnosť. Úžasné na Veselých kameňoch je aj to, že ich deti maľujú s rodičmi. Je to ďalší presah Veselých kameňov smerom ku vzťahom v rodinách. Každá chvíľka dieťaťa, strávená s rodičom, je nenahraditeľná v budúcom ponímaní vzťahov dieťaťa.

Je to vhodná aktivita aj pre staršie ročníky?

Veselé kamene sú zábavou aj pre dospelých, dokonca aj pre seniorov. Mnohí ich berú ako psychohygienu, vďaka ktorej sa často vracajú do detstva. 

Teraz, v rámci protipandemických opatrení, kedy sme všetci viac doma, sú Veselé kamene jednoduchou prevenciou pred stresom, negatívnym myslením a taktiež sú čiastočnou záchranou pred novou epidémiou, ktorá trápi čoraz viac ľudí. Tou je osamelosť.

Ako a kde sa môžeme zapojiť  do tejto aktivity?

Väčšina ľudí sa k nám pripojí vďaka tomu, že našli Veselý kameň. Na jeho zadnej strane si prečítali, že ho majú odfotiť a zverejniť vo facebookovej skupine Veselé kamene a presunúť na iné miesto. Mnohí sa touto myšlienkou tak nadchnú, že začnú kamienky maľovať a roznášať s nami.

Koľko príspevkov denne (maľovaných kamienkov) máte na sociálnej sieti?

V súčasnosti sme sa dostali na takmer 1000 príspevkov denne. Zároveň sa k nám pripojí skoro 2000 nových ľudí každý deň.

Prečo sa na zadnú stranu kamienkov píšu poštové smerovacie čísla?

PSČ je cesta k nájdeniu vášho kameňa. Ak je v príspevku, kde sa kameň našiel, uvedené PSČ zo zadnej strany kameňa, jeho autor si ho ľahko nájde. Stačí, aby ho napísal do lupy v skupine a zobrazia sa mu všetky kamienky, namaľované v jeho oblasti. Vďaka tomuto filtru máte prehľad o svojich kameňoch, kde a kedy boli objavené a kam putujú. 

Môžeme si nájdený kamienok aj nechať?

Ak vám kamienok učaroval, vaša túžba nechať si ho, je prirodzená. Svoj cieľ, urobiť radosť naplnil a preto vôbec nevadí, ak ďalej nebude putovať. Sme radi, ak sa napriek tomu objaví v našej skupine, aby ešte raz urobil radosť. Jeho autor sa z nálezu určite poteší

Pod rukami laikov vznikajú doslova umelecké diela. Zapamätali ste si niektorý z výnimočných kamienkov, prípadne ho aj vlastníte?

Som milo prekvapená, koľko krásnych výtvorov už ľudia namaľovali. Milujem „hlavonožcov“,namaľovaných deťmi. 2,5 ročné detičky zväčša stvárňujú svoje druhé ja, teda mamy. Priznám sa, že keby ma v takom veku zobrazili na kamene moje deti, asi by som ich nedokázala pustiť z domu. Všetky kamene, ktoré som kedy našla, pokračovali vo svojej ceste. Dokázali tak radosť spraviť viackrát.

Aké farby/techniku odporúčate použiť, aby maľované kamienky vydržali aj nápor počasia?

Na maľovanie jednoznačne odporúčam použiť akrylové farby, alebo akrylové fixky. Aby obrázok vydržal čo najdlhšie a kamienku sa tak predĺžil život, je potrebné na záver zafixovať celý kameň lakom, vhodným na vonkajšie použitie. Takéto laky sú bežne dostupné v predajniach s farbami alebo stavebným materiálom.

V poslednom čase sa však stretávate s vytváraním regionálnych „podskupín“, kde je názov VESELÉ KAMENE, ale s pridaním mesta/obce do názvu. A to kazí hru, pretože originálna stránka na Facebooku je len jedna…

Ako som už spomínala, základným cieľom Veselých kameňov, je robiť radosť. O túto nás však v posledných dňoch pripravujú rôzne skupiny, ktoré sa zakladajú pod naším názvom po celom Slovensku. Keďže kamienky nepoznajú hranice okresu ani štátu, môžu sa zo dňa na deň dostať na opačný koniec Slovenska, ale aj sveta. Ak ich objavenie niekto zverejní v regionálnej skupine a kamienky sa tam zastavia, preruší sa ich cesta. Autor, ktorý sa vždy rád poteší nálezu jeho „minidiela“ hocikde na svete, tým príde o radosť. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here