Otužovaním ku zdraviu

0
1794

Otužovanie sa stalo akýmsi novým trendom. Avšak okrem toho, že je „moderné“, je vysoko zdraviu prospešné a prináša rôzne benefity. Choroby vás vraj budú obchádzať a život budete brať s nadhľadom a pozitivitou. Rady a tipy, ako sa bezpečne oddať tejto aktivite, nám poskytol vedúci združenia Ľadových medveďov v Hlohovci a dlhoročný otužilec Peter Kurek. 

Najťažšie je rozhodnúť sa.

Ak sa chcete otužovaniu venovať seriózne, musíte byť o tomto kroku naozaj presvedčený. Začať môžete v ktoromkoľvek ročnom období. Najprv skúste umývanie a sprchovanie sa v chladnej vode 1 až 2 minúty, či zotrvať dlhšie na chladnom vzduchu.

Pozor! Praktizovať otužovanie vo vode osamote je nebezpečné. Vyhľadajte preto radšej vo svojom okolí organizovaný  klub alebo partiu otužilcov, ktorí vám pomôžu, poradia a uľahčia prvé kroky. Spoločné plávanie, prezliekanie, zábava, humor a priateľská atmosféra dávajú tejto adrenalínovej činnosti uvoľnený charakter a príjemný pocit z pobytu v chladnej vode.

Otužovať môže každý.

Každý zdravý človek bez ohľadu na vek a pohlavie. Nezabudnite, že predtým, ako začnete s touto aktivitou, treba absolvovať preventívnu prehliadku u interného lekára. Najideálnejší vek pre nádejných otužilcov je v rozmedzí medzi 40 až 50 rokom života. Avšak pozitívne výsledky badáme napríklad už aj u detí v predškolskom veku. Tie sa môžu pohybovať na čerstvom chladnom vzduchu, či umývať sa v chladnejšej vode. 

Začnite koncom leta.

A to vtedy, keď teplota vody dosahuje približne 20 °C. Choďte tam za každého počasia. Aj keď fúka, či je sychravo. Koncom leta plávanie neprerušte a pokračujte. Teplota vody v auguste a v septembri klesá postupne  asi o 6 °C za mesiac. Veľmi dôležitá je pravidelnosť. Do vody by ste mali ísť 2-3 krát týždenne! Dĺžku pobytu vo vode si regulujte podľa vlastných pocitov.

Zvážte svoje sily!

 Zlomové mesiace sú október a november. Vtedy teplota vody a vzduchu výrazne klesá a treba zvoliť správnu stratégiu boja. Platí zásada: radšej kratšie ale pravidelne, pretože telo si vraj „pamätá“. Pred vstupom do jazera sa zahrejte krátkou rozcvičkou v plavkách. Doby ponorenia by mali byť krátke a za sprievodu ďalších osôb. U začiatočníkov si telo zvyká pomaly. Preto stále počúvajte hlas svojho tela.

Šup do vody!

A to do bezpečnej. Do jazera, tichej vody, či na bagrovisko. Ste neplavec? Nezúfajte. Vy môžete zamieriť do plytkých vôd, či so zvýšenou opatrnosťou na okraj jazier. Vezmite si so sebou aj plávajúci vak či vankúš. Mierne pokročilí sa môžu krátkodobo schladzovať aj v plytkých horských potokoch.

Nezabudnite na „doplnky“.

Je dôležité mať na hlave čiapku. Najviac tepla odchádza práve z temena hlavy. Vedeli ste, že ochladené telo nepociťuje zranenia? Preto si dávajte pozor na pošmyknutia, či porezanie na ľade. Dajte si teda radšej na nohy šľapky a na ruky rukavice.

Odborník však dodáva, že praví otužilci by rukavice nemali mať, lebo práve ruky a prsty signalizujú, kedy je čas vodu opustiť. 

Hlavne bezpečne…

Vyvarujte sa podchladeniu a omrzlinám. Nepreceňujte svoje sily! Pozor aj na problémy s krvným tlakom, nevoľnosťou, či na veľkú triašku, ktorá by mohla prísť. V tom prípade ihneď navštívte odborného lekára a prekonzultujte pokračovanie v otužovaní. Dôležité je dopriať telu aj regeneráciu a nechodiť do vody každý deň! 

Desatoro správneho otužilca: 
  1. Otužilec pravidelne konzultuje svoj zdravotný stav s lekárom. Najmenej raz za rok absolvuje preventívnu prehliadku!
  2. Otužuje postupne a pravidelne!
  3. Nepreceňuje svoje sily!
  4. Dodržiava pravidelný režim dňa.
  5. Vyhýba sa alkoholu, fajčeniu a ďalším omamným látkam.
  6. Otužovanie kombinuje aj s inými športmi.
  7. Motivuje ostatných.
  8. Pestuje si pevnú vôľu.
  9. Snaží sa o duševnú pohodu a dobrú náladu. 
  10. Vie, že otužovanie je jedným z najlepších prostriedkov, ako sa vyhnúť chorobám. 

Ak by ste sa chceli pridať k ľadovým medveďom z Hlohovca, môžete kontaktovať vedúceho tohto združenia pána Petra Kureka na telefónnom čísle 0905/ 916 083. S radosťou privíta každého nového člena.

Facebook – Ľadove Medvede Hlohovec

autor: Lívia Doležalová

foto: osobný archív Petra Kureka 

Dobrá nálada pri otužovaní
Mikuláš 2019
Otužilci z Hlohovca
Otužovanie v Hlohovci
Peter Kurek

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here