Patrik čaká na blesky aj hodiny

0
802
na ulici Koperníkova
Patrik Rafajdus

Hlohovčan Patrik Rafajdus (24 rokov) fotografuje prírodné divadlá, ktoré niektorým naháňajú strach. K foteniu bleskov sa vraj dostal náhodou. „Počas jednej nočnej búrky som skúsil, či by som dokázal odfotiť blesk mobilom. Náhodou sa mi to podarilo. A ten pocit sa mi zapáčil.“ Patrika vraj fascinuje, ako sa pri búrkach ukazuje sila a neskrotenosť prírody. Podľa neho sú blesky toho najlepším príkladom.

Patrikov prvý blesk zachytený na mobil (26.7. 2019)

Príprava je základ.

Patrik pred fotením vždy sleduje predpovede počasia na viacerých internetových stránkach, aby vedel, na aké miesto bude musiet prísť, aby búrku zachytil pekne z diaľky. Po príchode na miesto nastaví fotoaparát na dlhú expozíciu (dlhší čas pozn. autorky). Blesk nie je možné zachytiť len obyčajným stlačením spúšte. „Najlepšie sa fotí v noci, pretože sa dá nastaviť expozícia až na 30 sekúnd bez toho, aby bol záber presvetlený. Túto sezónu však chcem vyskúšať niekoľko tmavých filtrov, aby som mohol fotiť aj denné búrky.“ vysvetľuje svoje plány Patrik.

Najnovší „úlovok“. 22. 6. 2021, Šianec

Nie je búrka, ako búrka.

Patrik ďalej pokračuje. „Sú búrky, pri ktorých je veľmi slabá blesková aktivita. Aby som zachytil blesk, musím spraviť aj 50 snímok. O to väčšie nadšenie príde, keď nakoniec blesk uvidím na zábere. Sú aj také búrky, ktoré nemajú jasnú trajektóriu a človek ich musí doslova naháňať.“ Patrik často začne s fotením na vyhliadke Šianec a za účelom lepších záberov sa rýchlo presunie na druhú stranu Hlohovca na úpätie Považského Inovca, smerom na starú cestu do Piešťan. Búrky občas naháňa až k Zoboru.

29.7. 2020, Šianec, „Blesková trojica“

Bezpečnosť je prvoradá!

Patrik hovorí, že pred fotením búrok má stále prirodzený rešpekt. „Blesky sú nebezpečné. Najmä ak sú typu CG, Cloud – Ground (oblak – zem). Sú nebezpečné, lebo človek nevie, kde môžu udrieť a tie fotím z úctyhodnej vzdialenosti.“ Fotograf ďalej pokračuje.

„Druhý typ bleskov je typ CC, Cloud – Cloud (oblak – oblak). Tie sú najkrajšie. Sú to také prírodné maľby na oblohe.“ Patrik sa pred potenciálnym nebezpečenstvom búrky chráni pobytom v aute, odkiaľ často aj fotí. Dodáva, že fotoaparát a aj mobilný telefón vysiela rádiové vlny, ktoré blesk môžu pritiahnuť. Ak je teda búrka v jeho tesnej blízkosti, „balí foťák“ a ide si domov pozrieť krásne zábery.

Išlo aj o život.

Fotograf hovorí, že strach z búrok nemá a snaží sa k nim dostať čo najbližšie, samozrejme tak, aby nedošlo k ublíženiu na jeho zdraví. Je to pre neho skôr vzrušujúce dobrodružstvo, ako desivá skúsenosť. „Raz blesk udrel niekoľko desiatok rokov metrov odo mňa a mal som „na mále“. Fotenie týchto úkazov teda beriem zodpovedne a vždy je prvoradé zdravie. Nikdy nečakám do posledných sekúnd príchodu búrky nad moju hlavu. Ak by ste sa rozhodli fotiť blesky, vždy uprednostňujte svoju bezpečnosť a až potom zábery!“ upozoňuje umelec.

Hlohovec je plný inšpirácie.

Fotograf najčastejšie zachytáva tieto úkazy prírody na vyhliadke Šianec. „Zábery spolu s komínmi jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, alebo s naším zámkom sú nádherné. Chodím aj na parkovisko jednej z hlohovských reštaurácií, ktorá sa nachádza na úpätí Považského Inovca smerom na starú cestu do Piešťan.“Tam fotografuje búrky, ktoré „vyčíňajú“ priamo nad Šiancom. Častou fotografickou zastávkou Patrika je aj obec Báb pri vinohrade nad R1. Patrik ale stále hľadá nové miesta, odkiaľ by mohol získať skvelé zábery.

UPOZORNENIE! Fotografovanie búrok môže byť životu nezbezpečné! Ak vás táto aktivita zaujala, kontaktujte Patrika. Dá vám rady, ako BEZPEČNE zachytiť toto krásne prírodné divadlo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here