Energeticky úsporné bývanie v Novom Hlohovci 

0
306

Vysoké ceny za energie a bývanie sú dôvodom, prečo sa dnes ľudia pri výbere nového bývania zameriavajú  na energeticky a ekonomicky efektívne riešené bytové projekty. Bytový komplex Nový Hlohovec takéto riešenia ponúka. Na konkrétne fakty sa Hlohovský žurnál opýtal zástupcu investora pána Ing. Martina Siblíka.

Pán Siblík, náklady na bývanie sú v rodinnom rozpočte nezanedbateľnou položkou. Čitateľov Hlohovského žurnálu bude iste zaujímať, ako je to s nákladmi na bývanie v bytovom komplexe Nový Hlohovec. 

Základom pre zníženie nákladov na bývanie v našom bytovom komplexe je kvalitné prevedenie stavebných prác z kvalitných moderných materiálov. To znamená kompletné zateplenie budovy a kvalitné plastové okná, vďaka ktorým sa tepelné straty znižujú až o 50 – 70 %.Dôležité je aj zabudované podlahové vykurovanie, ktoré využíva na prenos tepla sálanie. Prináša príjemný pocit tepla a vďaka veľkej vykurovacej ploche rovnomerne vyhriatu miestnosť. Výhodou podlahového vykurovania sú aj nižšie náklady na vykurovanie. K zníženiu nákladov nielen na vykurovanie, ale aj na ohrev vody prispieva veľkou mierou využívanie tepla z teplovodu z Jaslovských Bohuníc. Je oveľa lacnejšieako ohrev vody a kúrenie plynom alebo elektrinou.

Bývanie vďaka všetkým vami spomenutým informáciám vyzerá byť nielen menej nákladné, ale aj veľmi príjemné. Poďme si teraz tie náklady konkretizovať. 

Samotné energie (vykurovanie / ohrev teplej vody / elektrika / platba za vodu / platba za odvod odpadových vôd) sú pri dvojizbovom byte 70-80 eur, pri trojizbovom byte okolo 100 eur.

K pravidelným mesačným platbám prislúcha aj správa budovy, starostlivosť o čistotu spoločných priestorov a okolia budovy – kosenie a údržba krásnych záhonov + bežné fondy. Za tieto služby sa platí podľa veľkosti bytu od 30 do 60 eur.

Sumár napríklad pre dvojizbový byt je teda asi 110 – 120 eur v pravidelných mesačných platbách. Záleží podľa konkrétnej výmery bytu.

Čo všetko patrí do platenej správy budovy, pán Siblík?

Okrem už spomenutej starostlivosti o čistotu spoločných priestorov, okolia budovy a starostlivosti o tri výťahy, má správca v kompetencii aj starostlivosť o už upravený areál s výsadbou. Začína jar, prebúdza sa aj okolitá príroda, práce bude dosť. Treba udržiavať chodníky, cesty, osvetlenie, trávniky so závlahou, výsadbu, lavičky, detské ihrisko… Jednoducho starať sa o to, aby sa obyvatelia Nového Hlohovca cítili vo svojom obydlí a v jeho okolí príjemne. 

Na záver by ste nám mohli prezradiť, čo nové sa chystá v najbližšom časovom horizonte v Novom Hlohovci. 

V druhej polovici apríla chystáme otvorenie jednotlivých prevádzok na prízemí budovy. Všetko je už pripravené na to, aby mohli kaviareň a reštaurácia DEL BISTRO, veľké fitness centrum, lekáreň, medicínske centrum, fyzioterapia, masáže, kaderník či manikúra privítať svojich prvých návštevníkov. Verím, že budú spokojní. 

Prezradím ešte, že našou ambíciou je aj vybudovanie materskej školy v rámci komplexu Nový Hlohovec. Ale to je zatiaľ hudba budúcnosti.

Ako sa s vami záujemcovia o bývanie môžu skontaktovať?

Obhliadku si môžu záujemcovia dohodnúť na telefónnom čísle 0905754501 a my ich radi privítame v Novom Hlohovci. Ukážeme im vzorový byt na kľúč alebo niektoré z posledných voľných bytov.  Zo 77 bytov máme k dispozícii pre záujemcov už len 1 jednoizbový byt, 1 dvojizbový byt, 3 trojizbové a 1 štvorizbový byt. Tak nech sa páči, budeme sa na vás tešiť.

Za rozhovor ďakuje Helena Pekarovičová

Fotografie: Ing. Martin Siblík (Fotografie s kvetinovými záhonmi vznikli v lete 2023)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here