V „Amfíku“ zahrá Norbert Daniš

0
829

Norbert Daniš zo Serede je slovenský klavírny virtuóz a učiteľ hry na klavír. Na svojom Instagrame hovorí, že je hudobník, ktorý nosí čierne okuliare a červené ponožky. Hudobné nadanie má v rodine, okolo klavíra sa pohyboval už ako 4-ročný. Na jeho tohtoročný koncert môžete prísť 18. júla do Amfiteátra v Zámockej záhrade v Hlohovci o 18:00.

zdroj: FB: Norbert Piano

„Rodičia zistili, že ma hudba zaujíma. Prihlásili ma na umeleckú školu. Mal som však len 4 roky a ZUŠ ma nechcela prijať. Postupom času som sa klavíru venoval viac a viac. Neskôr som sa dostal na konzervatórium a potom na VŠMU“, hovorí Norbert.

zdroj: FB: Norbert Piano

Klavirista študoval aj v Amerike a koncertoval po rôznych mestách v Európe, či v USA. V Hlohovci si zahral aj minulý rok. V Zámockej záhrade si Hlohovčania na veľmi príjemnom koncerte vypočuli v Norbertovom podaní vážnu hudbu a rovanko aj covery rádiových hitov.

Norbert zanechal kariéru klasického klaviristu vo filharmóniách a veľkých koncertných sálach, aby priniesol umenie bližšie k ľuďom. „Žil som vo svete vrcholových klaviristov, ktorí všetku hudobnú krásu držali ďaleko od bežných ľudí. Ja som cítil, že tam nepatrím a chcel som hudbu zdieľať so všetkými okolo mňa“, hovorí hudobník.

Virtuóz má dokonca za sebou nepríjemný úraz. Myslel si, že jeho klavírne pôsobenie skončilo. „Môj prst doslova ostal v aute. Dokonca som auto aj zamkol. Zrazu som sa nevedel pohnúť od auta ďalej a zistil som, že jeden z mojich prstov ostal celý zakliesnený za dverami auta. Rýchlo som odomkol a zistil som, že prst je v naozaj dezolátnom stave.“ Tento nepríjemný zážitok „odpísal“ virtuóza na 2 roky. Norbert je však živým príkladom toho, že ak niečo milujeme, urobíme pre to všetko. Hudobník sa nevzdal, dlho hral iba v obmedzenom režime prstov. No dnes zasa prechádza po klaviatúre bez problémov.

zdroje: N. Daniš, HTV

foto zdroj: FB: Norbert Piano

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here