Nahliadnutie do poštovej histórie s Ivanom Tvrdým

0
629

Koncom minulého roka vydal hlohovský filatelista, špecialista na poštovú históriu Slovenska, organizátor filatelistických podujatí, redaktor a človek mimoriadneho kultúrneho rozhľadu Ivan Tvrdý odbornú publikáciu s názvom Historický vývoj názvov poštových služobní na Slovensku.


Ivan Tvrdý pri prezentácii svojej knihy Odtlačky slovenských výplatných strojov 1993-2008

Kniha je prvým dielom edície Monografia poštovej histórie a známok Slovenska. Publikácia v kvalitnom a výpravnejšom knihárskom vyhotovení je aktualizáciou pôvodnej práce spred osemnástich rokov, ktorá sa najmä u odbornej verejnosti rýchlo rozobrala, a preto bolo potrebné zaplniť prázdne miesto na knižnom trhu novým a rozšírením vydaním.

Knižné dielo prináša záujemcom o poštovú históriu vývin názvov poštových služobní od vzniku organizovaného poštovníctva na území dnešného Slovenska, ale je aj dokladom zaujímavého jazykového vývinu týchto názvov, (latinské, nemecké, maďarské, slovakizované, slovenské). Textovú časť vhodne dopĺňa výpovedný ilustračný fotodokumenačný materiál niektorých budov pôšt na Slovensku.

Najnovšia kniha I. Tvrdého

Ivan Tvrdý je vyše 60 rokov známou osobnosťou vo svete filatelistiky. Pôsobil vo všetkých relevantných organizáciách tejto záujmovej oblasti v bývalom Československu a na Slovensku nielen iba ako ich člen, ale aj funkcionár.

Zúčastňoval sa filatelistických výstav, zostavoval výstavné katalógy a je držiteľom viacerých ocenení. Autorsky prispieva do zásadných filatelistických publikácií či časopisov. Bol redaktorom časopisov APZ či Poštovní nálepky. Svojimi historickými článkami o poštách a poštovníctve prispieva do monografií obcí. Vďaka jeho aktivite ako hlavného redaktora vychádza edícia Filatelistické štúdie.

Je to tiež človek s citom pre históriu a nadšením pri jej propagácií a prezentácií.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here