Posledný marcový víkend je o hodinu kratší

0
325

Tento rok, posledný marcový víkend, nastate zmena zimného a letného času. V noci, zo soboty na nedeľu, o 2:00 si hodinky posunieme o hodinu dopredu na 3:00.

Striedanie letného a zimného času je v celej Európskej únii rovnaké, pretože sa riadi smernicou EÚ z roku 2001,ktorá hovorí, že letný čas začína vždy poslednú marcovú sobotu, trvá sedem mesiacov a na normálny čas (zimný) sa mení poslednú októbrovú sobotu.

Táto zmena by mala poslednýkrát nastať v roku 2021, kedy sa skončí posúvanie časov. Aký čas nám nakoniec ostane, ešte nie je definitívne rozhodnuté.

Výhody vs. nevýhody

Dlhodobé striedanie času si niektorí pochvaľujú a iným to spôsobuje problémy. Na túto tému bolo vypracovaných veľmi veľa štúdií, ktoré sa v názore, ktorý čas je správny, rozchádzajú.

V argumentoch proti sa najčastejšie skloňujú slová – zdravotné ťažkosti. Odborníci tvrdia, že sa v období posúvania času stretávajú s pacientmi, ktorí majú problémy s krvným tlakom, bolesťami hlavy, trpia nespavosťou alebo prejavmi úzkosti. Odporcovia stavajú na protiargumente, že toto tvrdenie nie je štatisticky podložené.

Obhajoba striedania času stavia aj na lepšom využití denného svetla v produktívnom čase dňa, menej autonehôd, väčšej úspore energie a podobne. Aj na tieto údajné pozitíva boli vypracované odborné štúdiá, ktoré však žiadne hmatateľné výsledky nepriniesli. Práve naopak, nepreukázali žiadny pozitívny vplyv na ekonomiku a ani rozdiel v počte autonehôd. Aj kvôli tomu boli zástancovia striedania zimného a letného času prehlasovaní.

Záver

Či ste zástanci alebo odporcovia striedanie letného a zimného času, tak veríme, že si v najbližších 7 mesiacoch užijete viac slnečných hodín a svoju energiu a aktivity využite pre seba a svojich najbližších.

Obr.: Zdroj: Shutterstock

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here