Odišla významná osobnosť umeleckého a pedagogického života v Hlohovci

0
625

Mgr. Slavomíra Valachová  (04. októbra 1953 v Ostrave – 27. septembra 2022 v Hlohovci) bola legendárna pani učiteľka na Základnej umeleckej škole v Hlohovci. Jej pedagogická práca vo výtvarnom odbore zanechala nezmazateľnú stopu, počas 49 rokov svojho pôsobenia v ZUŠ vychovala celé generácie talentovaných detí. Jej žiaci získali mnohé ocenenia vo výtvarných súťažiach na Slovensku i v zahraničí, posledným významným úspechom bolo prestížne ocenenie „Malý Montmartre v Bitole 2022“ (Macedónsko). Absolventi pani Valachovej sa úspešne uplatnili na stredných a vysokých školách s umeleckým zameraníma svoju pani učiteľku si vždy vážili a milovali. Jej pedagogický odkaz ostáva s nami vďaka jej žiačkam, ktoré pôsobia ako učiteľky na tej istej ZUŠ v Hlohovci.       

Pani Valachová bola neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho života v Hlohovci. Počas jej dlhoročnej spolupráce s Vlastivedným múzeom v Hlohovci sa zrodilo mnoho zaujímavých a pútavých projektov, zorganizovala množstvo vernisáží žiackych prác, realizovala výtvarné tvorivé dielne, zamerané na rôzne výtvarné techniky. Bola modernou učiteľkou, ktorá reflektovala na súčasné slovenské i svetové výtvarné techniky a aplikovala ich vo vyučovaní.

Za svoj prínos do pedagogického a kultúrneho života v Hlohovcizískala mnoho ocenení, posledné    27. septembra. Cenu Trnavského samosprávneho kraja získala za mimoriadny prínos k rozvoju kraja v oblasti školstva.           

Milá Slávka, lúčime sa s tebou všetci, ktorí sme boli súčasťou tvojho života, boli tvojimi priateľmi, známymi, vďačnými rodičmi. Bola si neúnavnou učiteľkou, výtvarníčkou, organizátorkou. Bola si svojim žiakom nielen učiteľkou, ale i priateľkou, často i mamou. A vďaka tomu ostaneš stále medzi nami. Česť tvojej pamiatke.

Posledná rozlúčka s pani Slavomírou Valachovou sa bude konať v stredu

5. októbra o 15.00 hod.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here