Zvuk loptičky v Hlohovci utíchol, no na šampionáte sa naši radovali z úspechov

0
293

Možno ste už zaregistrovali informáciu o tom, že Hlohovčania patria medzi najlepších hráčov jedného z najdynamickejších raketových športov. Reč bude o squashi a naši reprezentanti, štartujúci za klub Rakety.sk Hlohovec, v ňom získali doteraz v najvyššej slovenskej lige štyri druhé a štyri tretie miesta. Hlohovskí squashisti, ktorí do konca predminulého roka ešte trénovali v športovom centre na Panských nivách, museli minulú sezónu hľadať iné možnosti tréningu, keďže tento priestor zostal od januára 2023 doteraz zatvorený. Napriek tomu sa im podarilo získať minulý rok v najvyššej slovenskej lige tretie miesto a zároveň dosahovať individuálne medailové úspechy na Majstrovstvách Slovenska mužov, veteránov i juniorov. 

Aktuálna sezóna 2023/24 je však špecifickejšia. Vedenie klubu sa po dohode s hráčmi rozhodlo neprihlásiť družstvo do ligy. Stalo sa tak z dôvodu menšieho počtu hráčov, ktorí by boli k dispozícii počas celej sezóny na jednotlivé ligové kolá. Na stretnutia nastupovali pravidelne štyria-piati hráči, čo je pri náročnosti zápasov veľmi málo. Ak sa mali naši reprezentanti zúčastňovať aj turnajov jednotlivcov, súpiska musela byť oveľa širšia. Uplynulé sezóny nám síce pomáhali aj legionári z iných miest, no pre zranenia a iné športové povinnosti bolo občas problematické zaplniť súpisku tak, aby sme boli konkurencieschopní. Máme aj jedného nádejného juniora, dosahujúceho dobré výsledky, no jeho čas v kategórii mužov ešte len príde. Do hry vstúpilo aj rozhodnutie niektorých hráčov častejšie sa zúčastňovať individuálnych turnajov a keďže termínová listina je naozaj plná a športovci potrebujú dostatok času na rekonvalescenciu, tréning či rodinu, bolo pre tento moment logické, že sezónu v lige Hlohovčania ako družstvo neodohrajú. Napriek tomu niektorí z nich zaznamenávajú úspechy v dresoch iných klubov a tiež na individuálnych turnajoch celoslovenskej úrovne.

Koncom uplynulého týždňa v dňoch 15. – 17. marca 2024 predviedli svoje umenie aj na Majstrovstvách Slovenska mužov, žien i juniorov. Turnaj sa odohral v priestoroch športového centra Pionierska v Bratislave. V najsledovanejšej kategórii mužov sa predstavili dvaja Hlohovčania – tretí nasadený Lukáš Tužinčin (aktuálne klub ŠK Pionierska Bratislava) a dvanásty nasadený Ľubomír Solčanský (SC Pohoda Trnava). Lukáš Tužinčin obhajoval  tretie miesto z minulého roka, čo bolo na tejto úrovni jeho najlepšie umiestnenie, Ľubomír Solčanský sa v minulosti dostal do štvrťfinále majstrovského turnaja. Hralo sa turnajovým spôsobom, pričom miestenku na šampionáte si vybojovali hráči podľa dlhodobého rebríčka, do ktorého získavali body počas celej sezóny. Čiže sa tu zišla naozaj slovenská špička. 

V prvom kole narazil Tužinčin na Dominika Jandu, s ktorým si poradil hladko 3:0 na sety. Rovnaký výsledok zaznamenal aj v druhom kole proti Petrovi Dankovi. Vo štvrťfinále čakal na hlohovského šampióna a držiteľa poďakovania za športovú reprezentáciu mesta Hlohovec za rok 2023 výborne pripravený Peter Hrúzik. Tužinčin s ním stratil svoj prvý set v turnaji, no napokon doviedol zápas do víťazného konca. V semifinále si poradil s Ivanom Tomkom, ktorý vyradil favorizovaného Dávida Kubička. Výsledok zápasu Tužinčina s Tomkom síce hovorí jasne, no priebeh nebol vôbec jednoznačný. V druhom sete Tomko podľahol až v tajbrejku. 

Súperom nášho reprezentanta vo finále bol Matej Hrnčiřík, obhajca titulu. Jeho cesta do finále bola v prvých kolách bezproblémová, v semifinále však narazil na výborného ľaváka, tiež niekdajšieho majstra Slovenska Tomáša Tótha. Napokon ho však zdolal 3:0 na sety. Finále sa odohralo za prítomnosti desiatok fanúšikov a priamy prenos zo stretnutia prenášala televízia JOJ Šport. Je to už dlhšia tradícia, že zápasy sú takto vysielané a veríme, že to napomôže k väčšej popularite tohto športu. Finále sa pre Tužinčina nezačalo najlepšie. Súper mu bodovo ušiel, a hoci sa náš reprezentant snažil dotiahnuť, nestačilo to. Druhý set prebiehal rovnako, no napokon Tužinčin dorovnal súpera a rozhodovalo sa vo veľmi napínavom tajbrejku, ktorý nakoniec Tužinčin zvládol v pomere 13:11. Bol to prvý set, ktorý jeho súper na turnaji stratil. I to hovorí o vyrovnanosti oboch hráčov. Ďalšie dva sety mali podobný scenár. Tužinčin získal vždy mierny náskok, o ktorý však v závere setov prišiel a Hrnčiřík si už koncovku ustrážil. Zápas trval takmer hodinu a obaja hráči boli po fyzicky i takticky náročnom výkone odmenení veľkým potleskom a množstvom gratulácií. Pre Lukáša Tužinčina je to najväčší individuálny úspech a Matej Hrnčiřík obhájil titul z minulého roku. 

V ženskej kategórii obhajovala titul z minulého roku Klára Köhlerová, ktorá v predchádzajúcich dvoch sezónach reprezentovala hlohovský tím Rakety.sk. Pre vyššie uvedené dôvody však zmenila v aktuálnej sezóne dres, no napriek tomu sa jej podarilo úplne suverénne titul majsterky Slovenska obhájiť, a to navyše bez straty setu. 

Nádejou pre hlohovský squash je junior Matúš Murín, ktorý sa v konkurencii nestratil. V celkovom hodnotení obsadil výborné i keď nepopulárne štvrté miesto. 

Gratulujeme všetkým hráčom k predvedenej hre, výsledkom i reprezentácii. Verím, že aj tieto úspechy našich športovcov zapôsobia na kompetentných a opäť budeme mať v našom meste priestor, kde sa bude tento pekný šport hrať a zároveň pritiahne aj rodičov či pedagógov, aby ho mohli dať do pozornosti deťom, ktoré majú záujem o športové aktivity.  Squash môže byť v budúcnosti ešte atraktívnejší, keďže minulý rok v októbri Medzinárodný olympijský výbor schválil tento šport ako olympijský a prvýkrát sa predstaví na hrách v roku 2028. 

Popisy k obrázkom:

Foto: 01-07: Zábery z priebehu finálového zápasu – Lukáš Tužinčin (v bielom a čiernom tričku) s Matejom Hrnčiříkom

Foto. 08-12: Klára Köhlerová sa pripravuje na úder.

Autor fotografií: Dušan Richtárik 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here