Barbora Glosová, študentka 3. ročníka Strednej odbornej školy chemickej na Nerudovej ulici v Hlohovci z odboru biotechnológia a farmakológia, dosiahla vynikajúci úspech na Krajskej prehliadke stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) v odbore farmakológia a zdravotníctvo. Na krajskom kole, ktoré sa uskutočnilo 28. 3. 2025 na Gymnáziu Ivana Kupca v Hlohovci, sa umiestnila na 2. mieste a postúpila na celoštátnu prehliadku so svojou prácou „Prírodné domáce prípravky na podporu imunity“.
Cieľom jej práce bolo preskúmať a poukázať na účinnosť prírodných domácich prípravkov v boji proti chrípke a nachladnutiu, ako aj ich vplyv na posilnenie imunity, a zároveň rozšíriť povedomie o ich výhodách medzi študentmi a širokou verejnosťou.
Práca bola spracovaná v dvoch častiach – teoretickej a praktickej. Teoretická časť sa venovala odborným informáciám o liečivých rastlinách a ich využití pri podpore imunity. Praktická časť zahŕňala výrobu a testovanie domácich prípravkov po dobu jedného roka. Výsledky ukázali, že u respondentov, ktorí tieto prípravky používali, bol výskyt chrípky a nachladnutia o viac ako polovicu nižší v porovnaní s tými, ktorí ich neužívali.

Barborka Glosová
Súčasťou výskumu bol aj dotazník so 120 respondentmi, ktorý potvrdil, že takmer 45% ľudí sa už stretlo s domácimi prípravkami, pričom najčastejšie využívali zázvor, cibuľu, šípky a citrón. Prírodné domáce prípravky môžu byť naozaj účinnou alternatívou pri podpore imunity.
Barborke na celoštátnej súťaži koncom apríla v Košiciach držíme palce a prajeme veľa šťastia!
Na záver vám, milí čitatelia, prinášame pre inšpiráciu jeden z Barborkiných receptov, ktorý si ľahko vyrobíte doma na načerpanie síl a energie v jarnom období.

Vitamínová energy bomba – šípkový likér
Potrebujeme:
– 4 pl medu
– 3 ks citrón
– 1 l vodka/domáca pálenka
– ovocie podľa vlastného výberu (napr. šípky, zázvor, rakytník)
– koreniny podľa chuti (napr. škorica a klinčeky)
Postup: Všetky suroviny dáme do väčšej sklenenej nádoby, ovocie mierne roztlačíme, zalejeme medom, pridáme citrón, koreniny, dobre premiešame a uzavrieme. Necháme na svetlom, nie teplom mieste 2-16 týždňov. Následne likér prefiltrujeme cez gázu. Skladujeme v sklenenej fľaši v chlade a môžeme s radosťou užívať.
Barbora Glosová
Fotografie: Archív školy