81 rokov od príchodu Rudolfa Dilonga do Hlohovca

0
1814

Dnes uplynulo presne 81 rokov, čo do hlohovského františkánskeho kláštora prišiel jeden z najproduktívnejších autorov slovenskej literatúry RUDOLF DILONG.

V kronike hlohovských františkánov nájdeme tieto slová o jeho príchode: „14. 4. 1939. Tento deň bol do kláštora dišponovaný p. Rudolf Dilong, náš františkánsky a popredný slovenský básnik, a pridelená mu bola funkcia katechétu, spovedelníka a kazateľa. Je to veľmi zložitá osobnosť a smutný človek.“

Jeho prítomnosť v Hlohovci rozprúdila literárne snahy viacerých Hlohovčanov, ktorí pod jeho krídlami inklinovali najmä k avantgardne ladenému nadrealizmu. Spomedzi nich si najviac obľúbil vtedy sedemnásťročného stredoškoláka Ivana Kupca, ktorému vydal debutovú básnickú zbierku a dnes je po ňom pomenované gymnázium v Hlohovci.

Ak sa chcete dozvedieť o hlohovskej literárnej avantgarde a literárnom živote Hlohovca v začiatkoch slovenského štátu, upozorňujem na publikáciu Z Hlohovca do Honolulu a späť.

Foto: 1. kniha o Dilongovi a hlohovskej avantgarde (získať ju môžete vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci), 2. R. Dilong s I. Kupcom v záhrade františkánskeho kláštora, 3. Dilongova dedikácia I. Kunošovi (Kupcovi) s vyjadrením nádeje v jeho básnickú budúcnosť.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here