Sumár dňa – 22.4.2020

0
946

COVID-19: Pribudlo 45 pozitívnych prípadov, otestovali 3468 ľudí 

Na Slovensku bolo v utorok otestovaných 3468 ľudí, z toho 45 testov bolo pozitívnych . Na Slovensku tak máme 1244 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19. Vykonalo sa u nás doteraz celkovo 52 649 testov.

Hospitalizovaných je 231 pacientov, u 80 bolo ochorenie COVID-19 potvrdené. Na JIS je osem pacientov, jeden na umelej pľúcnej ventilácii.

Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na COVID-19 je 14.

Celkový počet vyliečených je 284.

ZDROJ: Ministerstvo zdravotníctva SR

Mestský úrad v Hlohovci nebude doručovať rozhodnutia k daniam a poplatkom

Toto rozhodnutie je súčasťou preventívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu.

Za týmto rozhodnutím sú bezpečnostné dôvody, konkrétne vyhnúť sa v karanténnom období doručovaniu obyvateľom do vlastných rúk. Informáciu prinieslo mesto na svojej webovej stránke.

„Nakoľko však daňová, resp. poplatková povinnosť vzniká na základe skutočností uvedených v osobitnom predpise a daň bola rozhodnutím vyrubená, nie je nevyhnutné s úhradou dane či poplatku čakať až na doručenie rozhodnutia,“ uvádza mesto.

Ako postupovať?

Pre platbu daní z nehnuteľností daňovník telefonicky alebo emailom kontaktuje pracovníka mestského úradu, ktorý mu oznámi výšku dane. Pri dani za psa a poplatku za komunálny a drobný stavebný odpad ide o pevne stanovené sumy vo VZN (č. 250/2019, č. 251/2019), ktoré môže obyvateľ mesta uhradiť elektronicky alebo osobne v pokladni mestského úradu, ktorá funguje vždy v utorok a vo štvrtok. Pri platbe bankovým prevodom je nevyhnutné platbu správne identifikovať.

Právnickým osobám mesto Hlohovec priebežne doručuje rozhodnutia do elektronických schránok.

Presné sumy daní a poplatkov nájdete TU

Krízový štáb v Hlohovci rokoval o nových opatreniach a ďalšom testovaní na COVID-19 

Od dnešného rána, 22. apríla 2020, sú otvorené viaceré prevádzky, musia však dodržiavať stanovené podmienky. Ide o prvú fázu uvoľnenia opatrení proti šíreniu nového koronavírusu, ktoré v utorok (21. 4.) schválil Ústredný krízový štáb. Dnes o nich rokoval aj mestský krízový štáb v Hlohovci.

Členovia krízového štábu riešili prípravu karanténnych opatrení, ktoré mestám nad 20 000 obyvateľov uložila vláda. Zaoberali sa testovaním ľudí bez domova a marginalizovaných komunít v spolupráci s RÚVZ Trnava a Zdravými regiónmi, ktoré prebehne v najbližších dňoch aj v našom meste. Na stole bola aj otázka možného testovania na ochorenie COVID-19 u všetkých klientov ZPS Harmónia aj súkromného DDS Humanus, tiež obyvateľov našich dvoch azylových domov zo zdrojov trnavskej župy. „Cieľom týchto ďalších opatrení je predísť rozbehnutiu šírenia koronavírusu v meste. Doteraz sme mali potvrdené iba dva pozitívne prípady,“ uviedol počas rokovania primátor Miroslav Kollár.

Primátor M. Kollár prosí obyvateľov Hlohovca:

„Užívajte si uvoľnenejší režim, ale dodržiavajte predpísané opatrenia. Zodpovedným a trpezlivým prístupom chránite seba, svoje okolie a umožňujete postupne ďalej uvoľňovať život v krajine.“

Mesto Hlohovec sa bude uchádzať o titul Európske Hlavné Mesto Kultúry na rok 2026

Hlohovec sa bude uchádzať o titul EHMK 2026. Na svojej FB stránke to uviedol primátor Miroslav Kollár. EHMK je príležitosť získať významný titul a zabezpečiť financie na rozvoj mesta. Otázkou ostáva, či je pre Hlohovec naozaj šanca uspieť, keď nám budú konkurovať mestá ako Trenčin, Žilina alebo Martin. Mesto Martin sa uchádzalo o titul v roku 2013, kedy sa EHMK stali Košice.

Je dôležité si uvedomiť, že Hlohovec má mnoho zanedbaného v infraštruktúre, pravidelne niekde v meste nejde voda, máme rozbité cesty. A preto je na mieste otázka, či je rozumné v čase krízy a predpokladaného zníženia výberu daní miňať peniaze na takéto projekty.

Prečo Hlohovec a EHMK?

Možno si mnohí poviete, že je to nemožné. Možno si dokonca poviete, že sme naivní a že naše predstavy nie sú reálne. A prečo spájať Hlohovec 
s EHMK? Nielen preto, lebo veríme v kvalitu tohto projektu, ale hlavne preto, lebo VERÍME ĽUĎOM V TOMTO REGIÓNE. Vidíme tu veľký potenciál, ktorý môže EHMK postrčiť. Sme presvedčení o tom, že toto je práve ten moment, inšpirácia, hybná sila, ktorá všetko pohne vpred, aby sme 
ako mesto či región mohli prezentovať to najlepšie, čo ponúkame nielen za hranicami mesta, Slovenska, ale dokonca celej Európy. 
Nadchnite sa spolu s nami, uverte vo svoj potenciál, ktorý prekročí hranice nielen vaše osobné, ale i hranice jedného štátu a spolupracujte 
s nami na tomto unikátnom európskom projekte.  

ZDROJ: Hlohovec 2026

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here