Mladý Hlohovčan Matúš Ščipák každoročne vyzdobuje na Vianoce vchod bytovky, aby urobil radosť svojim susedom.

0
794

Matúš je študentom posledného ročníka na Mendelovej univerzite v Brne, ale pred Vianocami si už tradične nájde čas, aby vytvoril niečo výnimočné pre spoluobyvateľov činžiaku. Pokračuje tak v tradícii svojej susedky a robí tým veľkú radosť malým aj tým starším obyvateľom bytového domu. Opýtali sme sa ho, ako to celé začalo, a čo vymyslel na tohtoročné sviatky.   

Ako vznikol nápad ozdobovať vchod nášho činžiaku?

Prvotný nápad vyzdobiť spoločný priestor sa zrodil v hlave našich bývalých obyvateľov. Bola to práve Pani Pavlenová, ktorá každoročne vyzdobovala vchod do modrých vianočných odtieňov. Ja, už ako malý chlapec, som so zatajeným dychom obdivoval jej um a cit vytvoriť krásnu vianočnú výzdobu.

Každé Vianoce pani Pavlenová túto tradíciu zachovávala a my sme sa tešili a nevedeli sme sa dočkať, kedy sa zas raz za rok náš vchod odeje do vianočného šatu. Pavlenovci sa odsťahovali a naša rodina, respektíve „ja“, som dostal celú vianočnú výbavu s tým, že budem pokračovať vo výzdobe spoločných priestorov. Keďže Vianoce milujem so všetkým, čo k nim patrí, tak som s radosťou prijal ponuku našej susedy a tešil som sa, ako budem pripravovať vchod k Vianociam.

Prvé Vianoce som vchod vyzdobil, no, bohužiaľ, do rána nám celú výzdobu ukradli. Tak som postupne dokupoval dekorácie, rodičia a rodina mi vždy poskytli niečo, čo mali doma nazvyš. Vchod sme zo začiatku vyzdobovali spoločne s rodičmi, no postupne, ako som vyrástol, tak sa táto „milá povinnosť“ stala mojou srdcovou záležitosťou. 

Téma „Kresťanské Vianoce“ z roku 2020 :

Vaša výzdoba je vždy jedinečná, bolo to tak vždy?

Vždy sa snažím aby vianočná výzdoba bola iná, mala myšlienku, tvorila jednotný celok, ale predovšetkým, aby bola nápaditá a aby, pri pohľade na ňu človek trochu pookrial pri srdci. Spočiatku výzdoba nemala žiadnu myšlienku, vyzdobil som vchod, ako sa ľudovo hovorí, „čím bolo“. Postupne som výzdobu obohatil o vianočný stromček, ktorý predtým nebol súčasťou výzdoby. Práve pri výzdobe stromčeka som si povedal, že skúsim výzdobu ladiť vždy do nejakého štýlu alebo obdobia. (minulý rok sme mali výzdobu v štýle „tradičné kresťanské Vianoce“.)

Tieto Vianoce ste sa rozhodli pre „socialistický“ retro štýl, ktorý súčasné generácie poznajú z fotografií rodičov. Prečo?

Tento rok som sa rozhodol pre výzdobu v štýle „retro“. A prečo retro štýl? No jednoducho preto, lebo ma vždy fascinovali retro Vianoce – sklenené ozdoby, salónky, pozlátka, farebné sviečky… to sú pre mňa Vianoce v pravom slova zmysle. Taktiež som chcel pripomenúť našim rodičom, ako vyzerali Vianoce ich detstva. Nám, neskôr narodeným, som chcel ukázať, že takto vyzerali pravé nefalšované Vianoce v časoch socializmu. Každá kompozícia by mala mať hlavu aj pätu a mala by pozorovateľovi niečo ukázať, niečo mu pripomenúť, prípadne ho niečo nové naučiť. Toto sú aspekty, ktoré mám vždy na pamäti, keď vytváram vianočnú výzdobu.

Kde ste zohnali všetky tie krásne retro ozdoby? V súčasnosti je to vzácnosť.

Zohnať retro ozdoby  nebolo vôbec ľahké. V dnešných domácnostiach sa tieto ozdoby považujú za tzv. „rodinný poklad minulej doby.“  Ozdoby som naháňal dlhé mesiace vopred. Priateľkina babka mi poskytla ozdoby na stromček, taktiež nejaké retro ozdoby sme mali doma. Sviečky na stromček mám od mojej babky. Čo sa týka predmetov, ktoré sa nachádzajú na vianočnom  štedrovečernom stole, tie mám taktiež od mojej babky. Príbory a svietnik mi dokonca zapožičala suseda z nášho činžiaku.

Ako reagujú vaši susedia na výzdobu?

Keďže vianočná výzdoba v našom vchode má dlhoročnú tradíciu, tak si myslím, že aj naši susedia sa každoročne tešia na nové nápady. Vždy mi dobre padne, keď sused či suseda pochvália moju prácu a sú vďační za to, že sa im snažím spríjemniť Vianoce v spoločných priestoroch bytovky. Práve ich slová vďaky ma posúvajú vpred a dávajú mi motiváciu a nové nápady pokračovať s výzdobou aj ďalší rok. Bohužiaľ, tento rok som sa stretol aj s negatívnymi ohlasmi susedov na našu vianočnú výzdobu.

Nie každý dokáže oceniť tú drinu, ktorá stojí za tým, dať jednotlivé aspekty dokopy a taktiež, nie každý pochopí celkový koncept výzdoby vo vestibule. Niektorí ľudia pre to jednoducho nemajú také zanietenie, ale našťastie, pozitívnych ohlasov je vždy oveľa viac, ako negatívnych.

Našla si už nejaká ozdôbka nového majiteľa?

Myslím, že z tohtoročnej výzdoby zatiaľ nič nezmizlo alebo som si to aspoň nevšimol. Ak teda nerátam nejaké tie zjedené oblátky, jabĺčka a medovníčky zo štedrovečerného stola. Mne to, samozrejme, nevadí, ak si niekto pochutná. Riadim sa heslom „čo sa zje to doložím“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here