Ako prežiť „koronu“ z pohľadu inštruktorky na materskej

0
47

Prišiel zlom. Svet sa zastavil a my sme zrazu zostali doma. Iba tak. Z ničoho nič. Ale počkať – my sme predsa mamičky na materskej – my sme teda aj tak doma, tak čo sa pre nás zmenilo? Možno okrem toho, že máme pri sebe zrazu opäť od rána aj staršie deti, ktoré zrazu nemôžu chodiť do škôlky či školy. V podstate sa len význam slova materská dovolenka rozšíril na väčší počet detí. ALE. Čo ak sa predsa len zmenilo niečo viac?  Čo ak ste mamina, ale ste zároveň aj inštruktorka, ktorá popri mamičkovských povinnostiach sa predsa len vracia k pohybu, hoci s malým pokladom pri sebe? Čo ak ste mamina, ktorá zbalí doobeda svoju malú ratolesť do šatky alebo ergo nosiča a jej kroky vedú do telocvične, aby si spolu s inými maminami troška rozhýbali telo, urobili niečo pre seba, napravili chrbát, posilnili zadok, odstránili prípadné nedostatky, ktoré nevyzerajú dobre v rifliach, ktoré predsa len chceme nosiť aj po pôrode, vymenili si nejaké tie nové informácie o všetkom možnom, a to bez toho, že by museli niekde detičky nechať? V tom prípade ste FIT MAMA a koronavírus dal tejto aktivite stop. 

Čo presne je aktivita s názvom FIT MAMA? 

Fit mama je projekt, ktorý vznikol z myšlienky, že aj žena na materskej môže pre seba niečo urobiť, môže ísť cvičiť a dostať sa po pôrode do formy na skupinovej hodine a nemusí pritom dieťa nikde nechať, lebo to je celý čas na hodine prítomné (niekedy aj ako celkom slušná, z týždňa na týždeň sa zvyšujúca záťaž). A tak sa mamičky a ich detičky všetkých vekových kategórií, chodiace, nechodiace, nosiace sa, plaziace atď. spoločne stretávajú a dávajú si do tela. Ide o posilňovaciu hodinu vedenú inštruktorom, pri ktorej sa využíva vlastná váha, váha dieťaťa či rôzne cvičebné náradia. 

Čo sa zmenilo v marci, keď sme zostali doma? 

FIT MAMY nemôže predsa nič zastaviť, takže tu prichádza na rad mamina – inštruktorka, vzájomná komunikácia s ostatnými zúčastnenými, odhodlanie a moderná technika. Keďže väčšina z nás funguje v rámci sociálnych sietí, zrazu sa to, čo nemôžeme práve teraz robiť tam, kde sme zvyknutí, stalo dosiahnuteľné. Odkomunikovať najvhodnejší čas, pripraviť domáci cvičebný priestor, ktorý mohol byť zrazu kdekoľvek – obývačka, chodba, dvor, spustiť online prenos a už iba cvičiť. Priznám sa, inštruktor zvyknutý na priamu spätnú väzbu sa síce občas cíti počas prenosu opustený, ale povzbudivé komentáre a výsledné fotky a hodnotenia tréningov sú zadosťučinením a dobrým pocitom, že pozitívna cvičiaca energia tam je prítomná aj na diaľku.  A tak sa domácnosti začali dvakrát v týždni meniť na telocvične s využívaním rôzneho domáceho náradia, pri ktorom sa dá celkom dobre zapotiť a je v podstate voľne dostupné v každej domácnosti – uteráky, stoličky, fľaše s vodou atď. Popri domácich prácach, učení sa s ratolesťami, spoločenských hrách a iných aktivitách FIT MAMY zvládli marec, apríl, máj, aby sa v júni mohli začať stretávať už vonku na čerstvom vzduchu a nielen online.  

A prečo práve FIT MAMA hodiny? 

Som dlhoročný inštruktor posilňovacích a jogových hodín, hodiny pre mamy s deťmi robím dlhodobo a v súčasnosti opäť aj s malým závažím, ktoré so mnou cvičí schované v šatke. Som zástancom toho, že aj maminy potrebujú svoj čas na cvičenie, ktorý im však nie je občas dopriaty v takej miere, v akej by si ho predstavovali a takto si nemusia lámať hlavu nad tým, kto im dieťa postráži – je s matkou, nikomu neprekáža, a tak sú všetci spokojní. Počas online hodín s nami cvičili nielen maminy nosiace, ale aj maminy, ktoré majú staršie deti, aj klienti, ktorí si jednoducho chceli zašportovať. Zostavy sa od klasických body toning hodín (posilňovanie s váhou vlastného tela) v zásade nelíšia, iba sú čiastočne prispôsobované tomu, ak mamičky cvičia priamo s deťmi uviazanými v šatke alebo v nosiči, čo samozrejme nie je podmienkou. 

Niečo o trénerke PhDr. Zuzana Kamenčíkovej: 

Som certifikovaný inštruktor so zameraním na jogu, posilňovanie, kompenzačné cvičenia a cvičenia pre deti (baby fitness, detská joga). Tieto aktivity ponúkam v rámci svojich skupinových aktivít, ale aj formou individuálnych hodín. Som rada, keď cvičenie klientom pomôže, aby sa cítili lepšie, aby v ňom našli radosť a vnútornú motiváciu. V súčasnosti vediem hodiny power jogy a fit mama hodiny.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here