Prvý krok ku zdraviu

0
1003

Bosocesta – podujatie, ktoré sa nieslo v znamení vykročenia za zdravím. Uskutočnilo sa v piatok dopoludnia 21. 8. 2020 v krásnom a príjemnom prostredí Františkánskeho parku v Hlohovci. Celou akciou sa nieslo slnečné počasie, pohodová a priateľská atmosféra a chuť si zacvičiť, vzájomne si poradiť, dozvedieť sa niečo nové. Akciu zorganizovalo Občianske združenie Čas pre rodinu, venujúce sa aktivitám, zameraným na rodiny s deťmi (organizovanie krúžkov, besied, diskusií zameraných na zdravie, hravé aktivity pre deti a mnoho iného).

Aj podujatie Bosocesta je ich ďalšou aktivitou, ktorá vychádza z projektu Prvý krok ku zdraviu – ten bol finančne podporený Nadačným fondom Tesco. Cieľom podujatia je teda vykročiť za zdravím na zdravých nohách a najlepším obdobím, kedy začať so zdravou chôdzou, je práve obdobie detstva, keď sa budujú všetky návyky. Deti sa tak hravou formou mali možnosť zoznamovať so zdravou chôdzou prostredníctvom viacerých „fyziochodníčkov“, ktoré boli zostavené z rôznych balančných a senzorických prvkov, aby deti, ale aj dospelých podporili v zdravej chôdzi.

Prvý krok ku zdraviu hovorí – už ten prvý krok je dôležitý – lebo to, ako sa postavíme v ranom období, ako pracujeme s chodidlami, čo si obúvame – tak to sa s nami ťahá už celý život a prejavuje sa na celkovom držaní tela. Všetky úlohy a cvičenia na jednotlivých stanovištiach boli zamerané na prevenciu plochých nôh, terapiu padnutej klenby či členkov, zvyšovanie svalovej sily a koncentrácie, cvičenia zameraného na aktívnu prácu chodidla a klenby a mnoho iného.

Akciu po odbornej stránke podporilo centrum Fyziomama z Trnavy, ktoré na akcii zastúpila Viktória Zvalčáková, ochotná mamičkám poradiť a pomôcť s otázkami,týkajúcimi sa zdravého pohybu.

Súčasťou tejto milej rodinnej akcie bol aj nosiaci kútik s nosiacimi pomôckami a poradenstvom, nechýbal ani tvorivý kútik pre všetky šikovné deti, ktoré si chceli niečo vyrobiť a okrem cvičenia na zdravé nôžky si deti mohli s inštruktorkou Zuzkou zacvičiť aj na básničky a pesničky a objaviť čaro jogových pozícií. A nechýbala ani dobrá kávička a milá obsluha v Pastoračnom centre KrTko

Všetci, ktorí sa akcie zúčastnili, si odniesli nielen dobrý pocit, ale aj veľa zážitkov a podnetov. Preto treba organizátorom popriať veľa pozitívnej energie do ďalších akcií, ktoré sú zamerané na rodiny s deťmi a vyjadriť im poďakovanie za ich snahu. 

Autorka: Zuzana Kamenčíková

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here