Filmové tipy pre čitateľov Hlohovského žurnálu

0
609

Doba je aká je. Vylepšime si náladu! Jednou z možností sú dobré komédie. Vybrali sme typy na filmy, ktoré patria do starej českej klasiky, na tému čiernobiely humor. Farby sú síce čiernobiele, ale o to viac prinesú svetla a radosti do týchto dní. Filmy, kde vám neprekáža hercova vráska na čele a je jedno, aký má herečka rúž. Nesú v sebe láskavý humor, fantastické herecké výkony a poctivo prepracované scenáre. Filmy nie len pre pamätníkov!

Děvčata, nedejte se!

Děvčata, nedejte se!Komédia z roku 1937 sa odohráva v školskom prostredí. Profesor Pokorný (Hugo Hass) nájde vo svojej posteli malé dieťatko. Keďže dostal dlho očakávanú prácu ako učiteľ v cirkevnom penzionáte pre dievčatá, prepašoval tam aj „nájdeniatko“, pretože nemal čas zisťovať, ako sa k nemu dostalo. A tak začína milý príbeh, ako skĺbiť povinnosti školské aj tie rodičovské.

Cesta do hlubin študákovi duše.

Druhým typom jekomédia z roku 1939, ktorá sa odohráva tiež v školskom prostredí. Tento raz na gymnáziu. Profesor Matulka, starý mládenec, je veľmi poctivý. A práve prehnaná svedomitosť mu zabraňuje trúfnuť si zložiť poslednú štátnicu. Obáva sa, že stále ešte nevie dosť. Zdá sa, že bez diplomu odíde do dôchodku. Ale zložiť štátnicu mu pomôžu práve huncútski študenti. Tí na základe milosrdnej lži vylákajú pána profesora na skúšku. Takú, aby on sám nevedel, že sa na nej nachádza. Tí skôr narodení si isto budú pamätať na vynikajúceho Ladislava Peška (*1906, + 1986) alebo Jindřicha Plachtu (*1899,+ 1951). 

Světáci. 

Písal sa rok 1969. Herci ako Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Jan Libíček, Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková , Iva Janžurová  a aj prvorepublikové herecké mená ako Jiřina Šejbalová a Oldřich Nový predviedli famózny herecký výkon. 

Dej sa odohráva v československom hlavnom meste. V Prahe. Dedinskí fasádnici pracujú na obnovení domu v stovežatej a zároveň si chcú splniť sen – prežiť aspoň jednu noc vo víre veľkomesta. Jednoducho – vyhodiť si z kopýtka. Najmú si emeritného profesora tanca, aby ich učil spoločenskému bontónu. Zároveň prefíkaná kupliarka a šatniarka zaškoľuje svoje tri dievčatá ľahkých mravov, ako sa stať dámami na úrovni s cieľom okradnúť nič netušiacu trojicu mužov… Film plný vtipných hlášok a dejových zvratov isto zlepší náladu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here