Poznáte meno Jozef?

0
1349

Jozef, Jožko, Joži, Dodo, Dodko, Dodino. A takto by sme mohli pokračovať ešte dlho. Určite poznáte aspoň jedného hrdého nositeľa tohto mena. Jozefovia majú meniny 19. marca. Tento deň mnohí z nás berú ako malý neoficiálny celoštátny sviatok. Preto sme sa rozhodli zistiť o tomto mene viac. 

Každý tretí Slovák je Jozef

V posledných rokoch prevládajú medzi novorodencami napríklad mená ako Jakub, či Samuel. Ministerstvo vnútra však k januáru tohto roka zverejnilo informáciu, že situácia v celej populácií je trochu odlišná. Jozef sa dostal medzi všetkými menami na Slovensku na tretiu priečku. O priečku vyššie nájdeme Jána a prvenstvom sa pýšia muži s menom Peter.

Biblický pôvod

Meno má hebrejský pôvod a jeho význam by sme mohli pochopiť aj ako “’Nech Boh rozhojní“. Sv. Jozef bol jedným z najväčších svätých. Bol panic a oženil sa s Pannou Máriou. Po uzavretí manželstva žil stále v čistote. Bol pri narodení Pána Ježiša. Putoval s Božským dieťaťom a s Pannou Máriou do Egypta a naspäť. Zaujímavosťou však je, že po návrate z Egypta sa už nikde vo svätom písme nespomína.

Sv. Jozef – patrón bezprístrešných, zomierajúcich a tesárov

Po narodení Pána Ježiša Krista musela Svätá rodina utiecť za hranice. Útek vraj trval niekoľko týždňov až mesiacov. Aj vďaka tomu dnes považujeme svätého Jozefa za patróna bezprístrešných. Sv. Jozef zomrel za prítomnosti Ježiša a Panny Márie. V cirkvi si tak vyslúžil povesť orodovníka za dobrú smrť.  Tento svätý drží patronát aj nad robotníkmi a remeselníkmi, tesármi a stolármi. On sám totiž toto remeslo vykonával.

zdroj:pixabay.com

Stratili ste prácu? Modlite sa k sv. Jozefovi!

Modlia sa k nemu mnohí, ktorí si hľadajú prácu. Existuje dokonca i špeciálna novéna práve k tomuto svätcovi o nájdenie zamestnania. Pre tých, čo prácu majú, môže byť zasa pozitívnym príkladom, ako ju vykonávať čo najpoctivejšie. Patril k robotníckej triede, kde pocítil, čo znamená chudoba a povinnosť postarať sa o svoju rodinu.

zdroj: pixabay.com

Známi Jozefovia z Hlohovca

Urminský st. – kultúrny pracovník, pedagóg, organizátor športového a kultúrneho života. Bol zakladajúcim a mimoriadne aktívnym členom o. z. Ex libris ad personam Hlohovec.

J. Urminský

Erdödy – najznámejši z rodu Erdödyovcov na hlohovskom panstve, významný hodnostár a funkcionár monarchie

J . Erdödy

Zachar – hlohovský rodák, filmový a televízny režisér a scenárista. Jeho filmy sú napr. Neprebudený, Zaprášené histórie Ema Bohúňa, Očovské pastorále, Sebechlebskí hudci, Rabovali Turci, Bičianka z doliny, či Zmluva s diablom.

Sušienka – keramikár, maliar, dizajnér, sochár, pedagóg a monumentalista. Jeho diela u nás vidíme v okolí Domu kultúry či v dome smútku. Zdobia však aj mnohé iné mestá.

Blásy– člen bernolákovského hnutia, ktorý pôsobil v polovici 19. storočia v Hlohovci ako farár a dekan. Pri posvätení novovybudovaného chrámu v Ostrihome 31. augusta 1856 predniesol po latinskej, maďarskej a nemeckej kázni kázeň po slovensky. 

Oravec – dlhoročný tréner hádzanej, ale predtým i hráč. Trénoval Odevu Hlohovec, Drôtovňu Hlohovec, Nitru, Partizánske, reprezentácie junioriek ČSSR a žien ČSSR.

J.Oravec

Seilnacht – umelecký rezbár a staviteľ oltárov. V Hlohovci vybudoval hlavný oltár v Kostole sv. Michala archanjela.

J. Seilnacht

Bača– slovenský strojársky technológ, ktorý pôsobil na STU v Bratislave. Je autorom 24 patentov.

Bachratý – spevák, recitátor, konferencier, moderátor, folklorista, osobnosť kultúrneho života. Interpret básní, piesní, scenárov a atď.

J. Bachratý

Baláž – akad. maliar, grafik, ilustrátor, vedúca osobnosť a nestor slovenskej známkovej tvorby. Je autorom prvej slovenskej známky samostatnej Slovenskej republiky z roku 1993.

A napokon… Vedeli ste, že rok 2021 je rokom sv. Jozefa?

Pápež František vyhlásil práve tento rok za rok sv. Jozefa aj kvôli novovzniknutej pandemickej situácii. Hovorí, že v tomto orodovníkovi môžeme  v momentálnom ťažkom období všetci  objaviť oporu a sprievodcu. Pripomína nám, že tí, čo sú zdanlivo skrytí alebo sú „v tieni“ (rodičia, učitelia, zdravotníci a atď.), tak ako bol aj sv. Jozef, môžu v dejinách spásy zohrávať nenahraditeľnú úlohu. Všetkým im patria slová uznania a vďaky.

Zdroje:

bratislavskykraj.sk

Za cenné informácie o sv. Jozefovi  ďakujeme  Róbertovi  Ťapušíkovi,  farárovi  obce Dvorníky.

Autori: Lívia D., Marián K.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here