Prečo kvety voňajú?

0
1258

Z praktických dôvodov

Jednoducho povedané – chcú sa rozmnožovať. Svojou vôňou a farbami lákajú hmyz, aby ich opelil. Hmyz zasa hľadá potravu vo forme vábivého nektáru. Počas prijímania potravy sa na telo hmyzu prichytí z peľníc peľ, často na osobitné miesto – na chrbát alebo na hlavu. Takto včielka, či motýľ prenáša peľ z kvetu na kvet a zabezpečuje opelenie. Včely sa nektárom z kvetov živia. Zároveň však zbierajú peľ do špeciálnych košíčkov na zadných končatinách, aby ho odniesli do úľa.    

Každý vonia inak

Pestrosť vône rastlín je daná množstvom opeľovačov. Niektoré kvety opeľuje veľa druhov hmyzu, napríklad včely, čmele, pestrice a motýle. Aby ich kvet „prilákal“, musí byť jeho vôňa čo najlákavejšia a najprenikavejšia. Iné sa spoliehajú iba na jeden druh malého lietajúceho tvorčeka. Preto nevoňajú príliš prenikavo.

Ohúriť vie aj zápach

Najdôležitejším prenášačom peľu je síce hmyz, peľ však môže prenášať aj vietor alebo voda. Takéto kvety teda špeciálnu vôňu nepotrebujú.

Niektoré orchidey, tzv. hmyzovníky, si zabezpečujú opelenie originálnym spôsobom. Kvety špecificky zapáchajú a vyzerajú ako samičky muchy, osy, čmeliaka  alebo včely a takto lákajú samčekov. V našom okolí z hmyzovníkov nájdeme Hmyzovník Holubyho.

Hmyzovník Holubyho, zdroj: Mirka Malovcová

Podaktoré rastliny dokonca opeľujú muchy, ktoré priťahuje pach hniloby. Iné vedia opeliť aj vtáky, netopiere, myši, vačkovce aj slimáky.

Farby

Jednou z charakteristických čŕt kvetov je samozrejme aj nádherná farba. Proces ich kvitnutia je magický a zdĺhavý. Vo svojich časozberných videách ho zachytil fotograf z Vinohradov nad Váhom z okresu Galanta Majo Chudý. „Z časového hľadiska to bolo veľmi náročné. Jeden kvet sa otváral aj 10 hodín. Niektoré aj niekoľko dní. Celý tento proces sa vo videu potom zobrazí v niekoľkých sekundách.“ hovorí talentovaný fotograf v reportáži pre seredskú televíziu RTV Krea.

Čo nájdeme v Hlohovci?

Kvety, ktoré nájdeme na väčších trávnatých porastoch pri jarnej prechádzke Hlohovcom sú napríklad nenápadná sedmokráska obyčajná, veronika brečtanolistá, či hviezdica prostredná.

sedmokráska obyčajná, zdroj: Mirka Malovcová

Ak zavítate do lesa, určite narazíte na snežienku jarnú, či fialku voňavú. Obľúbenou špecialitou je aj medvedí cesnak.

V našom okrese môžeme pozorovať rôzne druhy rastliniek aj v prírodnej rezervácií Sedliská. Najčastejšími kvietkami na Sedliskách sú poniklec veľkokvetý a lúčny, kosatce, či hlaváčik jarný.

Poniklec veľkokvetý, zdroj: Mirka Malovcová
Hlaváčik jarný, zdroj: Mirka Malovcová

zdroj:

Za cenné informácie o kvetoch ďakujeme botaničke Mirke Malovcovej z Hlohovca.

RTV Krea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here