Svetový deň divadla s ochotníkmi z FĽOČu

0
864

Medzinárodný divadelný ústav v roku 1961 vo Viedni vyhlásil 27. marec za Svetový deň divadla. V tento deň by sa po celom svete mala vyjadrovať divadelníkom solidarita a podpora ich úsiliu o presadzovanie základných morálnych a spoločenských hodnôt umeleckými prostriedkami. V deň tohoto divadelného sviatku by sme sa možno mohli zamyslieť aj nad tým, aké je divadelné umenie dôležité a ako dokáže budovať verejnú mienku. Nad tým, ako nás zabáva a zároveň dojíma. A presne taký je aj ochotnícky divadelný súbor FĽOČ (Fraštacká ľahkovážna ochotnícka činohra) z Hlohovca.

Divadelný súbor FĽOČ bol založený v roku 2015 a jeho domovským divadlom je hlohovské Empírové divadlo. Členovia súboru zastupujú všetky vekové kategórie. Hereckými stálicami Fľoču sú Hlohovčanom známi Marta a Hana Záleské, Lukáš Lehocký, Eduard Zelenay, či František Kopányi, Michaela Samohylová a Martin Paták. Fľočáci si tesne pred zrušením všetkých kultúrnych akcií minulý rok stihli odohrať premiéru a jednu reprízu hry „Ideme si adoptovať dieťa“ od anglických autorov Raya a Michaela Conneyovcov.

Časť súboru Fľoč po 1. repríze v rámci súťaže v Empírovom divade

Režisér súboru, učiteľ literárno-dramatického odboru na ZUŠ v Hlohovci a študent posledného ročníka odboru dramaturgia na VŠMU Brian Brestovanský hovorí, že divadlo už chýba všetkým.

„S Fľočom sme mali dve online opakovačky scenára hry „Ideme si adoptovať dieťa!“. Túto hru by sme chceli zasa oprášiť a hneď, ako to pandemické opatrenia dovolia, chceme ju znova reprízovať.“ Režisér dodáva, že skúšky tejto hry sú zatiaľ odkázané na individuálnu domácu prípravu každého herca zvlášť.

Online skúška s hercami

Nad sprostredkovaním live prenosu najnovšieho divadelného počinu ochotníkov divákom cez sociálne siete súbor zatiaľ nepremýšľal. Brian však nevylučuje, že by ochotníci zverejnili záznam staršieho predstavenia niektorej predošlej hry. Ak by sa verejné podujatia povolili, herci sa nádejajú, že na divadelné dosky by sa mohli znova dostať už v júni.

Momentka z predstavenia „Hudri, hudri“

Do súboru by mala prísť aj nová posila z Hlohovca – Dada Feiglová. Budúca členka súboru má vraj s hraním v divadle aj profesionálne skúsenosti.  A v pere režiséra sa už  rodí aj nová autorská hra, ktorá by sa mohla začať skúšať už na jeseň tohto roku. Na svoje by si tu mal prísť každý pravý Hlohovčan. „V mojej novej hre zaznie fraštačina (starý hlohovský dialekt pozn. autora) a uvidíte aj príbehy, či postavy z Fraštáku.“ uzatvára „rejžo“, ako ho zvyknú prezývať samotní herci.

Zdroj: teraz.sk, facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here