Vojnový film ULIČKA vás dojme.Od deportácie ubehlo skoro 80 rokov.

0
926

Od prvého transportu slovenských židov do koncentračného tábora uplynulo dnes 25. marca presne 79 rokov. Transport bol vypravený z mesta Poprad v stredu 25. marca 1942 o 20:20 hodine a smeroval na Žilinu a Čadcu. Vagóny, ktorými boli židia prepravovaní, boli pôvodne určené na prepravu dobytka. Do vlaku nastúpilo 1000 mladých žien zo Šarišsko-zemplínskej župy. Začala sa tak prvá vlna prepravovania židov zo Slovenska, ktorá trvala viac ako pol roka. Prvý z ďalšej vlny transportov bol vypravený 30. septembra 1944 z neďalekej Serede.

A práve zo Serede pochádza krátky študentský film s názvom Ulička, ktorý hovorí o krutých udalostiach tejto doby. Film natočil mladý, ambiciózny filmár a režisér, Seredčan Pierre Fabo.

„Prvý nápad natočiť takýto film prišiel približne pred dvoma rokmi. Spolu s mojím spolužiakom z výšky Máriom Puzderom sme sa rozhodli nakrútiť film so židovskou tematikou. Už vtedy sme vedeli, že to bude veľmi náročné“, vysvetlil režisér filmu Ulička pre seredskú RTV Krea.

Pierre Fabo
Mário Puzder

Film pojednáva o láske mladej židovky Terinky a chlapca Johana počas deportácie. Natáčal sa v lete 2019 v komárňanskej pevnosti a samotné nakrúcanie trvalo 6 dní. Hercami sú členovia ochotníckeho hudobno-dramatického občianskeho združenia zo Smoleníc s názvom Fidlikanti.

Dvojica mladých filmárov Pierre Fabo a Mário Puzder nakrútila film za nulové náklady a herci išli do projektu bez nároku na honorár. Jeden z dvojice kreatívcov si dokonca sám v študentskom diele zahral.

Film Ulička bol odpremiérovaný v auguste 2020 v Smoleniciach a po niečo viac ako mesiaci od zverejnenia na Youtube si právom vyslúžil viac ako 11 000 vzhliadnutí. Rozhodne stojí za pozretie.

zdroj: www.upn.gov.sk, RTVKrea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here