Aprílové prednášky Vlastivedného múzea sú „in“

0
159

Vlastivedné múzeum v Hlohovci počas celého apríla organizuje online prednášky na témy, ktoré zaujmú nejedného Hlohovčana.

S nápadom zorganizovať náučné hodiny vo virtuálnom svete prišiel historik a literárny expert Marián Kamenčík: „V čase korony sme sa rozhodli vyjsť v ústrety aj návštevníkom múzea, ktorí nemôžu navštevovať naše objekty. Vytvorili sme teda cyklus aprílových prednášok na rôzne témy. Historické, prírodné ale aj archeologické.“

M. Kamenčík

Pán Kamenčík bol zároveň aj prvým prednášajúcim, ktorý svoju prednášku venoval  bernolákovskému hnutiu v Hlohovci a jeho kultúrnych tradíciám.

O týždeň na to svoje bohaté vedomosti v online facebookovom priestore s poslucháčmi zdieľal riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský. Poslucháči sa dozvedeli o odzbrojení hlohoveckej posádky v roku 1944 a o oslobodení Hlohovca v roku 1945.

J. Urminský

Zamestnanci múzea vás pozývajú na ďalšie dve prednášky, ktoré nájdete na facebookovej stránke vlastivedného múzea v Hlohovci. Pripojiť sa môžete cez tento link: https://meet.jit.si/VMH_Prednasky, alebo nasnímaním QR kódu, ktorý nájdete na plagáte.

Jedna z nich sa uskutoční už dnes, 22. apríla o 17.00. Viesť ju bude zoológ Branislav Varga. „Dnes si poslucháči vypočujú prednášku o prírodnej rezervácií Sedliská (Poniklecová lúčka v Hlohovci). Prednášky tohto typu zvyknem mávať pre školy. Tam sa vždy zameriavam na prírodu. Súčasťou prednášok býva prezentácie fotiek vzácnych a chránených rastlín a živočíchov tejto rezervácie. Tentokrát to však pojmem trochu inak. Chystám pre divákov historický prierez od obdobia, kedy bola vyhlásená Poniklecová lúčka za chránené územie. Priblížim, čo sa tu z pohľadu ochrany významné udialo počas 50 rokov jej existencie. Rovnako preriešime otázku, čo čaká toto územie v najbližšom čase.

Branislav Varga prisľúbil, že v prípade akýchkoľvek vašich dodatočných otázok sa na neho môžete obrátiť na jeho e-mailovú adresu, ktorú budete mať pri sledovaní náučného výkladu k dispozícii.

Riaditeľ múzea Jozef Urminský na záver dodáva, že aj posledná online prednáška 29. apríla bude stáť za to. Numizmatik Peter Novosedlík vám prezradí viac o téme: Depot mincí zo začiatku 19. storočia z Hlohovca v miestnej časti Svätý Peter.

Foto: facebook / Vlastivedné múzeum v Hlohovci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here