Na bohoslužby na námestí príde 30 osôb

0
1080

Deň 19. apríl je pre nás všetkých malým svetielkom nádeje. Po dlhom lockdowne sa na Slovensku uvoľňujú pandemické opatrenia. Krok k návratu „do normálu“ sa týka i bohoslužieb. V každom okrese sa jednotlivé farnosti riadia podľa svojho okresného COVIDautomatu. Podľa najnovšej vyhlášky to v hlohovských kostoloch bude vyzerať nasledovne.

Počet návštevníkov v každom kostole v okrese Hlohovec v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jedného návštevníka na 15 m2 z plochy priestoru určeného pre poslucháčov. Do počtu zúčastnených sa nezapočítavajú deti do 10 rokov v sprievode dospelej osoby. Pri vstupe do chrámu sa nebudete musieť preukazovať negatívnym testom.

Do Kostola sv. Michala archanjela a fantiškánskeho kláštora môže prísť 30 a do Kostola Ducha Svätého 12 ôsob.

Do kostolov môže postupne 10 minút pred svätou omšou prichádzať maximálne dovolený počet osôb. Pri vchode bude špeciálna služba, ktorá počet osôb zráta. Ak nebudete patriť medzi šťastlivcov v interiéri, nezúfajte. Omšu môžete absolvovať aj vonku, pred kostolom. Nezabúdajte na 2-metrové odstupy. Reproduktory sú v kostoloch prispôsobené tak, aby ste pohodlne počuli všetko i vonku. Nezabudnite na prekrytie horných dýchacích ciest a dezinfekciu rúk. Sadnúť si budete môcť iba na vyznačené miesta.  

Sväté prijímanie

Pri svätom prijímaní dodržiavajte medzi sebou 2 metrové odstupy. Eucharistiu dostanete do rúk a nemajte obavy, eucharistiu dostanú aj tí, ktorí sú účastní svätej omše vonku pred kostolom.

Spovedanie

Spovedanie bude prebiehať  v Kaplnke svätej Anny (vedľa farského kostola) pol hodinu pred každou svätou omšou (okrem nedele). Duchovní vás prosia aj tu dodržiavať všetky hygienické opatrenia.

Dekan farnosti Hlohovec Jozef Schwarz sa na omše s viacerým počtom ľudí už teší. “ Je to stále nízky počet poslucháčov, ale sv. omše sa budú slúžiť určite príjemnejšie ako doteraz. Sme tu pre ľudí. Teším sa na pastoráciu po uvoľnovaní opatrení.“

Dekan farnosti Hlohovec, J. Schwarz

Systém púšťania návštevníkov do kostolov si však v každej obci duchovní môžu prispôsobiť. Róbert Ťapušík, farár z farnosti Dvorníky, má takúto stratégiu:

Podľa výpočtov na 15 m2 do nášho kostola môže prísť 12 osôb. Rozhodli sme sa, že týchto dvanásť osôb bude pozostávať z rodinných príslušníkov a známych človeka, za ktorého je daná sv. omša slúžená. Ak  je rodinných príslušníkov menej ako je maximálny dovolený počet, tento počet môže byť doplnený nimi oslovenými osobami. Sv. omša bez špeciálneho úmyslu bude slúžená len kňazom a jeho asistenciou. Chceli sme sa tak vyhnúť tomu, aby medzi farníkmi nevznikali nepríjemné situácie, kto sa bohoslužby zúčastní môže a kto nie.„

zdroj: zemianskesady.sk
zdroj: dvorniky.sk

Farár obce Dvorníky dodáva, že okrem 12 osôb na bohoslužbe sa môže sv. omše zúčastniť aj organista, kostolník a kňaz s asistenciou, ktorý sv. omšu slúži, nakoľko každý z nich má vyhradený v chráme svoj stabilný priestor dostatočne ďaleko od poslucháčov. Niektoré obce si púšťanie návštevníkov do chrámu zorganizovali aj pomocou internetového prihlasovania. Duchovný farnosti Dvorníky na záver dodáva, že osoby, ktoré sa nemohli zúčastniť sv. omše môžu v jeho farnosti prijať eucharistiu individuálne, po osobnom dohovore s kňazom.

Zdroj: http://www.hlohovec.fara.sk/o-farnosti/novinky-fara/146-farsky-kostol-opatrenia-od-pondelka-19-4-2021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here