Knižné tipy pre čitateľov Hlohovského žurnálu č. 17

0
181

Dnešné knižné tipy sú určené pre tých milovníkov literatúry, ktorí potrebujú mať na nočnom stolíku aspoň tri knihy (či radšej štyri?), aby si z nich mohli vybrať tú, na ktorú majú práve v tej chvíli náladu.

Taliansky spisovateľ Paolo Giordano debutoval románom Osamelosť prvočísiel. Tento dnes už kultový román bol ocenený literárnou cenou Premio Strega a bol preložený do mnohých jazykov. Jeho najnovšia kniha Tasmánia je iná a možno práve preto veľmi dobrá. „Ak by som naozaj musel, vybral by som si Tasmániu. Má dobré zásoby sladkej vody, nachádza sa v demokratickom štáte a pre ľudí nie je domovom žiadnych predátorov. Nie je príliš malý, ale stále je to ostrov, ktorý sa dá tak ľahko brániť. Pretože sa budeme musieť brániť, verte mi.“ Tasmánia je román o budúcnosti.Hlavný hrdina je muž – štyridsiatnik, ktorý je v období života, keď hľadá odpovede na mnohé existenčné otázky. Giordano tie otázky kladie nám všetkým a necháva nás (s malými nápovedami), aby sme na tie otázky našli svoje vlastné odpovede. Verím, že aj vy nájdete odpovede v tomto citlivom a zároveň veľmi živom románe. Pretože každý hľadá svoju vlastnú Tasmániu: miesto, kde sa môže zachrániť.   

Francúzsko-rwandský spevák, raper, skladateľ a spisovateľ Faye Gaël sa narodil v Burundi. Vo svojom literárnom debute Malá krajina, ktorý získal mnoho ocenení, prináša silný príbeh  spomienok na blažené detstvo, na svoju rodinu, stratený domov a hrôzy vojny. Rozprávačom je Gabriel, syn francúzskeho podnikateľa a rwandskej matky. Svojím detským pohľadom vníma dianie okolo seba a rozpráva o nenávisti, ktorá sa nenápadne a plazivo rozlieva po krajine voňajúcej mangom a citrónovou trávou. Po krajine, kde zrazu samotná príslušnosť k národu Tutsiov alebo Hutuov znamenala rozsudok smrti. Bol jedným z vyvolených, ktorým sa v poslednej chvíli pred nenávistným besnením podarilo ujsť, ale na malú krajinu svojho detstva nikdy nezabudol. Román vás očarí svojou úprimnosťou a vznešenou eleganciou a vy presne pochopíte, prečo sa považuje za jeden z najlepších románov francúzskej literatúry 21. storočia a bol preložený do tridsiatich jazykov.  

Švajčiarsky spisovateľ a filozof  Pascal Mercier je slovenskému čitateľovi známy skvelými románmi Nočný vlak do Lisabonu či Váha slov. Jeho debutovým románom je však kniha Perlmannovo mlčanie. Kniha, ktorej čítanie si vyžaduje svoj čas a dokonalé pochopenie každej vety. Dej sa odohráva na pozadí jazykovedného sympózia a Mercier v ňom ponúka príbeh, ktorý sa dotýka existenciálnych otázok, problematiky jazyka a slov, napätia medzi intelektom a túžbou hľadať pravdu. Prostredníctvom Perlmannovho „boja“ si možno uvedomíte vlastnú krehkú rovnováhu medzi tým, čo zo seba ukazujete verejnosti a zraniteľnosťou, ktorú ukrývate. Chvíľu sa budete usmievať nad konaním hlavného protagonistu, vzápätí sa budete bezmocne prizerať tomu, čo robí a možno občas súhlasne prikyvovať. Niektoré myšlienkové pochody Perlmanna vám možno budú povedomé, s ďalšími sa dokážete stotožniť až v neskorších rokoch svojho života. Sugestívna atmosféra románu vo vás však pretrvá ešte dlho po dočítaní poslednej strany. 

Britská spisovateľka J. K. Rowlingová, známa ako autorka Harryho Pottera, sa venuje pod pseudonymom Robert Galbraith písaniu detektívnych príbehov s obľúbenou dvojicou detektívov Cormoranom Strikeom a Robin Ellacottovou. Jej najnovšia detektívka Atramentovo čierne srdce vás zavedie do sveta sociálnych sietí. Edie Ledwellová, spoluautorka obľúbeného kresleného seriálu Atramentovo čierne srdce, sa stane obeťou internetovej šikany a je zavraždená. Strike a Robin sa ujmú vyšetrovania prípadu a hneď od začiatku ich pohltí zložitá spleť internetových prezývok, obchodných záujmov a rodinných konfliktov. Prípad prináša so sebou veľa nebezpečných situácií a dôkladne preverí ich schopnosť dedukcie, pretože v on line svete nič nie je také, ako sa zdá na prvý pohľad. Fiktívne facebookové profily na sociálnych sieťach a ich komunikácia sú dôležitou súčasťou knihy. Sú svedectvom toho, že v online priestore je naozaj ťažké sa vyznať a ešte ťažšie dopátrať sa pravdy. Nakoniec všetko skončí tak, ako v správnej detektívke skončiť má. Zlí sú potrestaní. Ale sú to úplne iní zlí, ako si čitateľ do konca tejto rozsiahlej knihy myslí. A za to si autor/ka zaslúži jednotku. 

Skvelý zážitok z čítania vám želá Helena Pekarovičová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here