Kniha od botaničky z Hlohovca vám môže pomocť ku zdraviu

0
950

Pomerne „donedávna“ naše prababičky poznali takmer každú bylinku a dokázali si pomôcť v mnohých ťažkostiach. Našťastie sa v súčasnosti opäť dostávajú liečivé rastliny do povedomia človeka a záujem o ne vzrastá z roka na rok. Svedčia o tom rôzne relácie v masmédiách, ale i skutočnosť, že v posledných rokoch značne vzrástol počet kníh s touto tematikou. A nielen to, dnes je záujem aj o bežné neliečivé byliny, ktoré sa dajú použiť v kuchyni.

Názov knihy Liečivé rastliny v okrese Hlohovec a ich využitie v ľudovom liečiteľstve prezrádza, že ide o rastliny vyskytujúce sa v našom regióne. Väčšina druhov je ľahko identifikovateľná a dostupná, mnohé poznáme dokonca ako nepríjemné buriny. Doslova rastú rovno pod našimi nohami. Medzi 84 rastlinami nájdeme aj zeleninu i známe druhy, ktoré sa v súčasnosti neodporúčajú zbierať.  

Všeobecne je v literatúre uvádzané nepreberné množstvo liečivých rastlín. Na bežnú prevenciu  i liečenie nám stačí poznať „zopár“ druhov. Napríklad štyri druhy na štyri základné piliere zdravia a to liečivky na tráviacu, vylučovaciu sústavu, na dýchanie i krvný obeh. Nie nadarmo sa hovorí, že každá rastlinka je na niečo dobrá. Naozaj nemusíme byť odborníci, aby sme dokázali použiť aspoň tie najznámejšie druhy.  

Jar je ročné obdobie, keď sa s obľubou píše o liečivých bylinách. Príroda je štedrá aj počas horúcich letných dní, aj v čase farebnej jesene. A práve na jeseň mala byť pôvodne inštalovaná výstava Liečivé rastliny v okrese Hlohovec, Covid 19 to zariadil tak, že bola sprístupnená až na jar, konkrétne 4. mája. 

Výstava prezentuje 56 vybraných druhov rastlín, ktoré sú známe a ktoré je možné ľahko určiť. Nechýbajú ani liečivé dreviny, napríklad náš dôverne známy hloh, ktorý dal nášmu mestu názov. Vystavené sú tiež rastliny, ktoré sa dnes už neodporúčajú zbierať, dokonca je ich zber zakázaný.           

Spojte návštevu Vlastivedného múzea v Hlohovci s prehliadkou výstavy, kde si môžete zároveň zakúpiť publikáciu Liečivé rastliny v okrese Hlohovec a ich využitie v ľudovom liečiteľstve.

Spojte návštevu Vlastivedného múzea v Hlohovci s prehliadkou výstavy, kde si môže zároveň zakúpiť publikáciu.

Text: Mgr. Miroslava Malovcová-Staníková, PhD.

Foto a plagát: Mgr. Erik Knotek, Vlastivedné múzeum v Hlohovci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here