Zdieľané elektrické kolobežky prichádzajú aj do Hlohovca

0
1589

Do ulíc Hlohovca prichádza nová vychytávka. Elektrické kolobežky rozšírili ponuku osobnej dopravy a Hlohovec je ďalším mestom na zozname jednej z prepravných komerčných spoločností. V priebehu pondelka 7. júna budú aj po našom meste rozmiestnené zdieľané elektrické kolobežky určené na rýchlejší presun po meste.

Kolobežka na jedno nabitie prejde viac ako 40 kilometrov. Tento moderný dopravný prostriedok dosiahne rýchlosť až 25 km/h. Pri každom nabití bude kolobežka dezinfikovaná.

Požičiavanie cez aplikáciu.

Kolobežky sa dajú požičať cez aplikáciu dostupnú na Google Play a App Store s názvom „Bolt“. Stačí ju prepnúť na vyhľadávanie kolobežiek a naskenovať QR kód, ktorý je umiestnený na stroji. Pred prvou jazdou sa zobrazia zásady bezpečného pohybu v meste a tiež pravidlá správneho parkovania kolobežiek. Niektoré z týchto informácií podajú kolobežky jazdcovi v hlasovej forme.

zdroj: HŽ

Cena závisí od dĺžky používania.

Pri nástupe užívateľ zaplatí 0,50 eur a každá minúta jazdy sa ráta za 0,10 eur. Neobmedzené denné používanie zarátané za poplatok 25 eur v daný deň. Čiastka za požičanie kolobežky bude automaticky strhnutá z platobnej karty.

Parkovanie je dôležité.

Po ukončení jazdy je potrebné kolobežku vhodne zaparkovať. Ideálne parkovanie je pri cyklostojane, prípadne rovnobežne s cestou tak, aby kolobežka neblokovala chodník.

Posledný krok?

Nakoniec treba kolobežku odfotiť a jazdu v aplikácii ukončiť.

Kde nájdete kolobežky?

Kolobežky budú každé ráno rozmiestnené na špecifických miestach po meste v blízkosti dopravných uzlov alebo vyhľadávaných oblastí v centre mesta.

POZOR!

Užívateľ, ktorý jazdí na elektrickej kolobežke je považovaný za vodiča nemotorového vozidla. Na chodníku je jazda elektrickou kolobežkou povolená, ale len rýchlosťou chôdze a na jeho pravej strane. Jazdec musí kolobežku riadiť oboma rukami, byť na kolobežke sám, neťahať iné zariadenie a v prípade niekoľkých jazdcov ísť na kolobežkách jednotlivo za sebou. Platí tiež, že kolobežku môže používať iba osoba nad 18 rokov. Výnimkou je len obytná zóna, chodník pre cyklistov a poľná či lesná cesta.

zdroj: bolt.eu/sk/scooters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here