18. jún je medzinárodný deň piknikov! Tipy na piknikové miesta v Hlohovci.

0
729

„Je len málo vecí tak príjemných ako piknikový obed“. (W. Somerset Maugham, francúzsky spisovateľ a dramatik, najlepšie platený autor počas 30-tych rokov 20. storočia)

 

Kam na piknik v Hlohovci

Deka, jedlo, pitie a príjemné prostredie s tými, ktorých máme radi, je vždy dobrá kombinácia. Už tento piatok môžete „osláviť“ medzinárodný deň piknikov podľa svojich predstáv. „Piknikovať sa dá všade, kde neporušujete pravidlá. Mesto dokonca vybudovalo aj miesta na piknikovanie – napríklad na Dolnej Sihoti. Pekné miesta sú v zámockej záhrade, na Šianci, kde je k tomu pripravený aj mobiliár a takisto v parku u františkánov, či na Dilongovej ulici. Tí, ktorí chcú opustiť rušnejšie kúty mesta, môžu zavítať k Váhu alebo do kopcov začínajúceho Považského Inovca“, vysvetľuje historik Marián Kamenčík.

Z histórie piknikov

Výraz „piknik“ pochádza zo 17. storočia a je z francúzskeho slova „pique-nique“, ktorý označoval gurmána, popíjajúceho víno pod šírim nebom. Zaujímavosťou je, že po francúzskej revolúcii v roku 1789 boli prvýkrát sprístupnené kráľovské parky verejnosti. A tak mohli aj obyčajní ľudia konečne objaviť čaro prechádzky v parkoch aj piknikov. V období 18. a 19. storočia sa pikniky pripravovali vo veľkom štýle a niekoľko dní vopred. Napríklad v USA sa formou pikniku oslavuje Deň nezávislosti (4.júl) a v Taliansku je ním veľkonočný pondelok.

Urobiť si piknik môžete aj doma v záhrade alebo v spomínaných mestských častiach blízko domova. Nemusí byť vo veľkom štýle, záleží iba na tom, s kým ten čas trávite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here