13.júla je Deň hlavolamov, vieme prečo

0
396
Erno Rubik, zdroj: The Guardiann

Kto by nepoznal najslávnejšiu rôznofarebnú kocku na zemeguli? Áno, máme na mysli tú Rubikovu. Dnes, 13. júla, oslavuje jej vynálezca Ernő Rubik 77 rokov a zároveň je tento deň aj Dňom hlavolamov.

Vynálezca sa narodil  v Budapešti, kde vyštudoval sochárstvo a architektúru. Kým bol profesorom dizajnu na akadémii, venoval sa svojej záľube v stavaní geometrických modelov. Jedným z nich bol prototyp jeho kocky, vyrobený z menších drevených kociek. Rubikovi trvalo vyriešiť problém s kockou mesiac.  

Pôvodne chcel Ernő Rubik vytvoriť pomôcku pre pochopenie trojdimenzionálnej geometrie a  nemal ani potuchy, že sa z nej stane populárna hračka. Kocka je zložená z 26 miniatúrnych kociek, každú stenu kocky tvorí deväť malých kociek v troch radoch po troch jednej farby. Prepojené sú pohyblivým mechanizmom, ktorý umožňuje ľubovoľnú vrstvu 9 kociek otáčať.  

Prvá „Magická kocka“ (pôvodný názov) bola predaná v roku 1975. „Rubikova kocka“ sa z nej stala až v roku 1980.

Na celosvetový trh bola Rubikova kocka uvedená v roku 1980. O spôsobe, ako vyriešiť hádanku Rubikovej kocky, bolo vydaných približne 50 kníh. Po popularite svojej kocky si Rubik v roku 1984 otvoril štúdio na vývoj dizajnov. A Rubikova kocka sa stala najlepšie a najrýchlejšie predávanou logickou hrou na svete (350 miliónov kusov).

Dnešný Deň hlavolamov môžete osláviť aj vy, napríklad vylúštením krížovky, sudoku, či skladaním puzzle.

zdroj:pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here