Juraj Sarvaš oslavuje 90 rokov a my vám prezradíme, čo ho spája s Hlohovcom

0
783

Dnes je zaujímavý deň. Pred rokmi sa v tento deň zrejme hviezdy nakonfigurovali tak, že sa narodili tie pozemské. Karel Gott by oslávil 82 rokov, Michal David má dnes 61 rokov a neuveriteľných 90 rokov slávi 14. júla aj náš slovenský herec zlatej hereckej generácie – Juraj Sarvaš, ktorý bol dobrým kamarátom a poetickým kolegom hlohovskej poetky Jany Štefánie Kuzmovej, ktorá nás opustila v auguste minulého roka.

Juraj Sarvaš vyštudoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Ako mladý herec nastúpil do Divadla Jozefa Tajovského vo Zvolene a po siedmich rokov prijal angažmán v Slovenskom národnom divadle v Bratislave, kde pôsobil do roku 1996. Zahral si vo filmoch, televíznych inscenáciách, v rozhlase a je autorom scenárov a režisérom mnohých kultúrnych podujatí. Zahral  si nielen v hrách slovenskej klasiky, ale jeho expresívne herectvo ho predurčilo aj na shakespearovské úlohy.  Venoval sa dabingu a jeho srdcovou záležitosťou je umelecký prednes. V hlave nosí stovky veršov, ktoré na počkanie profesionálne odrecituje bez jedinej chyby. Svoje umenie odovzdával aj študentom v Bratislave a na Fakulte dramatických umení v Banskej Bystrici. Získal množstvo ocenení. V roku 2009 mu napríklad prezident SR udelil  na návrh vlády SR štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky najmä v oblasti hovoreného umeleckého slova. Dokonca je aj spisovateľom, o čom svedčia jeho knihy Príbehy Kamelota z roku 1969, Spoza kulís 1(1996) a Spoza kulís 2 (2009).

V Poetickom štúdiu Domu kultúry na Stromovej ulici v Bratislave moderoval viac ako 160 poetických večerov. Jeho hosťkou tam bývala aj naša Janka Kuzmová.

22. mája 2005 vystúpil v hlohovskom Empírovom divadle ako hosť a priateľ v hudobno-poetickom programe Pieseň v poézii, poézia v piesni spolu Jankou Kuzmovou, Helenou Pekarovičovou a Jozefom Bachratým.

Milý pán Juraj, aj Hlohovec sa pripája ku gratulantom, Želáme Vám najmä zdravie a neutíchajúcu vášeň pre poéziu, ktorú odovzdávate aj súčasným generáciám…

Janka Kuzmová, Juraj Sarvaš, Lada Ďuricová
celoslovenská recitačná súťaž Vansovej Lomnička 2018 v Banskej Bystrici

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here