Knižné tipy pre čitateľov Hlohovského žurnálu 10.

0
60

Ak ste na dovolenke alebo niekde ukrytí pred horúčavou, možno vám dobre padne prečítať si niektorú zo zaujímavých kníh, ktoré vám ponúkame v júlových knižných tipoch Hlohovského žurnálu.

Skúste začať útlym románom Sarah Winmanovej Slnečnice. Príbeh Ellisa, ktorý vyrastá s radostnou matkou Dorou a despotickým otcom, Michaela, osirelého chlapca, s ktorým sa spriatelí a Annie, do ktorej sa Ellis zamiluje, nie je žiadnou červenou knižnicou. Je to poetické, nádherne zdržanlivé rozprávanie o láske i osamelosti, o radosti aj o smútku.  Nám, čitateľom, ponúka celú škálu pohľadov na život. A tak nás zo stránok skvelo napísaného príbehu zasiahnu raz potláčané spomienky na detstvo, inokedy dôležitosť ľudí, ktorých sme stretli a nechali odísť, tragédie, náhody… Je na nás, ktorý z uhlov pohľadu autorky nás zaujme, s ktorým sa stotožníme. Kniha bola pre mňa príjemným prekvapením, verím, že takým bude aj pre vás.  

Jednou zo série kníh japonského spisovateľa Haruki Murakamiho s geniálnymi ilustráciami Kat Menschik je novela Birthday girl. Tajuplný príbeh dievčaťa, ktorému v deň jej dvadsiatych narodenín ponúkne postarší muž, že jej splní akékoľvek želanie. Želanie, ktoré však nikdy nebude môcť zrušiť. Pokojné, trochu tajuplné čítanie s otvoreným koncom vizuálne dotvára svojimi provokatívnymi, výrazne červenými obrázkami Kat Menschik. Vďaka tomu som knihu vnímala najmä ako umelecké dielo a s chuťou som si ju prečítala.

Próza skvelého básnika a spisovateľa Daniela Heviera Manuál na údržbu oblakov nás zoznámi s človekom, ktorému dal autor meno Michal StratenýNie náhodou. Michal je taký „stratenko“, ktorého Hevier posiela nájsť samého seba do odľahlých hôr, kde sa dá chytiť signál iba na jedinom konári jediného stromu. Hučné lazy, pošta Hyždica. A tam sa, ako sme už zvyknutí pri textoch Heviera, spolu s Michalom začneme nachádzať aj my. Skvelé čítanie, ku ktorému sa po čase určite vrátite a budete sa spolu so mnou čudovať, aké zaujímavé myšlienky ste zachytili až na druhýkrát.

Príjemné čítanie želá Helena Pekarovičová.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here