Partizánske ohne sú už „na papieri“

0
826

Projekt Odložené v meste je iniciatíva aktivistov z Hlohovca, ktorej úlohou je znovuobjavovať, dokumentovať, propagovať a sprítomňovať estetickú i spoločenskú hodnotu umenia vo verejnom priestore hlohovského regiónu. A to prostredníctvom ich umeleckého spracovania, formou modernej grafickej techniky – grafických listov.

Prvé dielo projektu Odložené v meste „Keramické komíny“.

Prvým počinom projektu bolo spracovanie diela Keramické komíny pri Dome Kultúry v Hlohovci. Iniciatíva však prichádza s novinkou. Do podoby risografie aktivisti projektu Odložené v meste spracovali dielo od rodáka z Hlohovca umelca Dezidera Castiglione.

Dielo Partizánske ohne je náročná sklenená freska, ktorá sa nachádza na vo vieche na Starej hore v Hlohovci. Castiglione ju venoval svojmu rodnému mestu a jeho obyvateľom. Verejnosti ju predstavil roku 1971 týmito slovami: „O rastline hlohu, ktorá dala meno blízkemu Hlohovcu sa hovorí, že pomáha srdcu a zmierňuje depresie. Túto fresku som vytvoril s rovnakými vlastnosťami a dovolil som si pridať aj tie krásne rána a svitanie nad Starou horou“.

Risografia a originál diela „Partizánske ohne“.

„Dielo sme si boli pred samotnou realizaciou pozrieť, „ochytat“ a nafotiť si ho. Dozvedeli sme sa čo najviac informácií aj od majiteľa viechy Pavla Tuturu, nakoľko vznik tejto mozaiky je rokmi dotvorený práve rozprávaním pamätníkov a katalógy či súpisy umeleckých diel o ňom doteraz vytrvalo mlčia“, hovorí o začiatkoch procesu tvorby grafička Nadežda Kvasňovská.

Najzložitejšie pre tvorcov tohto umeleckého diela bolo podľa ich slov vhodne zakomponovať jaštera, ktorý je symbolom reštaurácie. „Bolo náročné vytvoriť mu správne kontúry, upozorniť na neho a zároveň ho nechať s mozaikou dokonale splynúť,“ vysvetľuje tvorkyňa risografie Partizánskych ohňov Nadežda a pokračuje: „Myslím, že sa nám to podarilo. Na grafiku sme už dostali pozitívne ohlasy. Vraj pôsobí rozprávkovo, akoby naozaj svietila.“

Pôvodné dielo od umelca Dezidera je v pivnici viechy totiž v skutočnosti nádherne podsvietené. A čo hovoríte na nový počin projektu Odložené v meste vy?

zdroje: FB: Odložené v meste, N. Kvašňovská, M. Kamenčík

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here